ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/10/2015 13:06 EET | Updated 26/10/2015 13:06 EET

Σχέδιο Καμμένου για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία: Ενοποίηση των εταιρειών σε μία μεγάλη αμυντική βιομηχανία

Eurokinissi

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό για τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ναυπηγεία) που δραστηριοποιούνται στους εξοπλισμούς.

Παραλαμβάνοντας ένα κατακερματισμένο σύστημα, ο Π. Καμμένος σχεδιάζει την ενοποίηση των εταιρειών σε μία! Ο στόχος δεν είναι να κλείσουν οι τρεις εταιρείες, αλλά να λειτουργήσουν υπό ένα πιο ενιαίο σύστημα διαχείρισης, αναπτύσσοντας συνέργειες και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη. Πηγές κοντά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας επεσήμαναν ότι δεν θα καταργηθούν διοικήσεις, αλλά θα υπάρξει μία «ομπρέλα» κοινής λειτουργίας, ώστε να ανασυγκροτηθεί αυτό το κομμάτι της εθνικής οικονομίας.

Την διοίκηση της νέας εταιρείας μπορούν να αναλάβουν έμπειροι πρώην στρατιωτικοί, που γνωρίζουν εκ των έσω τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και τις ανάγκες της αγοράς όπλων, με δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου είναι ανοικτή σε συνεργασία με όλα τα κράτη. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σύντομα στον πρωθυπουργό.