ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/05/2015 10:40 EEST | Updated 18/05/2015 10:41 EEST

Καμμένος: Ορισμένοι κύκλοι ενθαρρύνουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες

ΥΠΕΘΑ

Ο επόμενος εφιάλτης για την Ευρώπη θα είναι η τρομοκρατία των τζιχαντιστών, «που ήδη γεννιέται μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας και απαιτεί άμεσες λύσεις», η παράνομη διακίνηση ανθρώπων από βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή και η πιθανή εκμετάλλευση «των πραγματικών ή φανταστικών μειονοτήτων από τρίτους», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Λόγω της πολυμορφίας των αποστολών και των επιχειρήσεων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), τόσο σε ό,τι αφορά περιοχές, όσο και σε τομείς δράσης, καταφέραμε να αποκτήσουμε πολύτιμη πείρα. Αναγνωρίζουμε εντούτοις, ότι είναι αναγκαίο να βελτιώνουμε διαρκώς και να αξιοποιούμε τις δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για αυτό το σκοπό» είπε ο κ. Καμμένος.

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε ως «μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μας» τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής για την αντιμετώπιση της πειρατείας. «Παρότι έχει επιτευχθεί μια σχετική σταθερότητα και ασφάλεια στη περιοχή, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας. Η πιθανή αναζωπύρωση της πειρατείας, δεδομένου ότι οι πραγματικοί λόγοι εμφάνισής της δεν έχουν ακόμα εκλείψει εντελώς, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε τομείς όπως το διαμετακομιστικό εμπόριο, την ενεργειακή ασφάλεια και εν τέλει στην ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας (Sea Lines of Communication[SLOC]) της Ευρώπης ανοικτές».

 

Όσον αφορά την επιχείρηση EUFOR ALTHEA, σημείωσε πριν επανεξεταστεί ο τρόπος δράση, θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Παράλληλα, υπογράμμισε , επωφελούμενος από την παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, ότι οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού «και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων».

«Επίσης πέραν των εξωτερικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των τζιχαντιστών μαχητών που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή, είναι εμφανές ότι και ορισμένοι κύκλοι εντός των χωρών αλλά και στον περίγυρο της περιοχής ενθαρρύνουν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες» τόνισε.