ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/04/2018 10:02 EEST | Updated 25/04/2018 10:28 EEST

Καμμένος: Τσίπρας και Μακρόν μίλησαν για κατασκευή φρεγατών. Αν υπάρξει απόφαση, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες

Eurokinissi

Διευκρινίσεις για το θέμα των γαλλικών φρεγατών  έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης, κάνοντας λόγο για κατασκευή φρεγατών (αντί ενοικίασης) και δηλώνοντας ότι εάν υπάρξει κάποια απόφαση, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

Ο κ. Καμμένος είπε πως το ΠΝ χρειάζεται φρεγάτες, και ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα το οποίο δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν, προσθέτοντας πως σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν- Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσόν από τα χρήματα που οφείλονται στην Ελλάδα από τα ομόλογα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. «Εάν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί τέτοιο πρόγραμμα, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες...πάνω στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, σε αυτό πλαίσιο, θα διερευνηθούν όλες οι πιθανές δυνατότητες. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης των ελληνικών F-16, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα είναι εντός του πλαισίου των 1,1 δισ.,  τυγχάνει της εγκρίσεως της κυβέρνησης και της Βουλής, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά στην καταβολή των χρημάτων, δεδομένων των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς τους δανειστές για συγκεκριμένο πλεόνασμα- συμπληρώνοντας πως έχει ενημερωθεί ο Αμερικανός πρέσβης και θα ενημερωθεί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα» τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να γίνει «μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας» και ότι, σε περίπτωση συμφωνίας, η χώρα μας θα παραλάβει το πρώτο μαχητικό σε δύο χρόνια. 

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα έχει επικρατήσει σύγχυση: Μετά από δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης είχε δηλώσει πως η Γαλλία παρέχει δύο φρεγάτες FREMM με leasing που είναι δυνατόν να θα καταφθάσουν το καλοκαίρι- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, έχει πει πως αυτό που λένε η κυβέρνηση και ο κ. Κουβέλης είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects, και ότι αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. 

Στο μεταξύ, από γαλλικής πλευράς, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕότι δεν έχει γνώση για κάποιου είδους συμφωνία σχετικά με τις φρεγάτες, ενώ δημοσίευμα γαλλικού μέσου του ειδικού Τύπου ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια συμφωνία και ότι οι σχετικές τοποθετήσεις είναι αβάσιμες, καθώς οι ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν επιτρέπουν παραχώρηση φρεγατών αυτή τη στιγμή (αν και έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, με την ενοικίαση μιας FREMM στην Αίγυπτο).