ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/09/2020 11:59 EEST

Καμπανάκι κινδύνου για την Αττική - Νέα μέτρα από τη Δευτέρα

«Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Photo by Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα- και ειδικά στην Αττική- σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα, με στόχο να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού.

Σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες ενώ με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων των πολιτών, θα υπάρξουν και μέτρα που θα ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάσκες παντού

Στην τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός εστίασε στη χρήση της μάσκας όπου αυτή είναι υποχρεωτική και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός πολιτών.

«Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αποφασιστούν και σήμερα, εφόσον το αποφασίσουμε και να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα για να είμαστε επιχειρησιακά έτοιμοι. Και νομίζω ότι είναι πάρα-πάρα πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε όλοι μας στο δημόσιο λόγο ότι το μέλημά μας πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα ή από έναν μήνα, η προστασία των ηλικιωμένων, των ευάλωτων», τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ουσιαστικά ότι από τη Δευτέρα θα υπάρχει μία άλλη εικόνα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική.

Στο πορτοκαλί η Αττική

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να τονίζει: «Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Στον χάρτη θετικότητας, η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε γιατί πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα, ειδικά για το λεκανοπέδιο: «Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής».

Πλέον μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.   

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.