ΔΙΕΘΝΕΣ
10/08/2018 08:26 EEST

Καναδάς: Η Οτάβα ζήτησε συμβουλές και στήριξη σε εταίρους και συμμάχους για την επίλυση της κρίσης με τη Σαουδική Αραβία

ILMARS ZNOTINS via Getty Images

Η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε διακριτικά συμβουλές και υποστήριξη από επιλεγμένους συμμάχους της, ανάμεσά τους τη Γερμανία και τη Σουηδία, εντός των ορίων της προσπάθειάς της να αποκλιμακώσει την κρίση χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε την Πέμπτη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Κατά την πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ συζήτησε το θέμα με τον γερμανό ομόλογό της Χάικο Μάας και με τη σουηδή ομόλογό της Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Η Γερμανία και η Σουηδία επίσης βρέθηκαν αντιμέτωπες τα τελευταία χρόνια με την οργή του Ριάντ διότι επέκριναν την κατάσταση στη Σαουδική Αραβία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Φρίλαντ ήθελε να μάθει πώς οι χώρες αυτές διευθέτησαν τις διαφορές τους με το σουνιτικό βασίλειο και ζήτησε επίσης την υποστήριξή τους, εξήγησε η κυβερνητική πηγή.

Η Οτάβα σκοπεύει επίσης να έλθει σε επαφή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο χώρες που ιστορικά διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Ριάντ.

Το σαουδαραβικό βασίλειο, προς κατάπληξη πολλών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απέλαση του πρεσβευτή του Καναδά, την ανάκληση του δικού πρεσβευτή και το πάγωμα όλων των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων (απομάκρυνση των σαουδαράβων ασθενών σε καναδικά νοσοκομεία, τερματισμός της εκπαίδευσης σαουδαράβων ιατρών σε κέντρα του καναδικού συστήματος υγείας, αναστολή της φοίτησης σαουδαράβων σε καναδικά πανεπιστήμια, αναστολή αεροπορικών πτήσεων...), διότι η Οτάβα κατήγγειλε τη σύλληψη και τη φυλάκιση ακτιβιστριών και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται επ′ ουδενί να ζητήσει συγγνώμη από τη Σαουδική Αραβία: «Οι Καναδοί περιμένουν η κυβέρνησή μας να μιλάει δυνατά, καθαρά και ευγενικά για την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε.

Ο Τριντό διευκρίνισε ότι η Φρίλαντ είχε μια «μακρά συζήτηση» την Τρίτη με τον σαουδάραβα ομόλογό της Άντελ αλ Τζουμπέιρ εντός των ορίων της προσπάθειας να τερματιστεί αυτή η κρίση. «Οι συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται», διαβεβαίωσε.

Αλλά το σουνιτικό βασίλειο ανέβασε ακόμα πιο πολύ τους τόνους την Τετάρτη, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο μεσολάβησης και αναγγέλλοντας νέα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Οτάβας.

Η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει κρύψει την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ιδίως οι ΗΠΑ –εταίρος και σύμμαχος και των δύο πλευρών– δεν της έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους δημόσια.

«Τα δύο μέρη πρέπει να το λύσουν αυτό διά της διπλωματικής οδού», είπε ξερά την Τετάρτη η Χέδερ Νάουερτ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς γι′ αυτούς», συμπλήρωσε.

 

 

 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)