ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2019 15:53 EEST

Κάνει πίσω το Χονγκ Κονγκ στην έκδοση υπόπτων στην Κίνα - Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Διαμαρτυρίες για την άσκηση υπέρμετρης βίας.

ASSOCIATED PRESS

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανέστειλε επ′ αόριστον τη διαδικασία υιοθέτησης του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων για να δικασθούν στην ηπειρωτική Κίνα, μετά την οργή και τις μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες τις οποίες προκάλεσε σ′ αυτόν τον ασιατικό χρηματοπιστωτικό κόμβο.

Σε μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 1997 οπότε η τέως βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ πέρασε σε κινεζική κυριαρχία, η Λαμ δήλωσε πως το νομοθετικό σώμα θα σταματήσει τις εργασίες για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Τα επόμενα βήματα θα αποφασισθούν έπειτα από διαβουλεύσεις με διάφορα μέρη, πρόσθεσε.

ASSOCIATED PRESS

 

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία την περασμένη Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο. Οι διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αντιμετωπίσθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ, βυθίζοντας το Χονγκ Κονγκ στο χάος.στην αναταραχή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ καθώς και ξένους και κινέζους υπηκόους που ζουν ή ταξιδεύουν στην πόλη, έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες ότι μπορεί να απειλήσει το κράτος δικαίου το οποίο υποστηρίζει το διεθνές οικονομικό στάτους του Χονγκ Κονγκ.

 

Σε κάθε περίπτωση οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί και για αυτή την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν κανονικά παρά την απόφαση περί επ′ αόριστον αναβολής της έγκρισης του νομοσχεδίου. 

Το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που οργάνωσε ανεπισήμως αυτές τις μαζικές κινητοποιήσεις αναφέρει πως στόχος αυτή τη φορά είναι οι πολίτες να καταγγείλουν τη στάση της αστυνομίας. Την Τετάρτη οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 81 άνθρωποι.

Το Μέτωπο ζητά από την κυβέρνηση να άρει τον χαρακτηρισμό της «στάσης» που απέδωσε στην κινητοποίηση αυτή και να αφήσει ελεύθερους, χωρίς να τους ασκηθούν διώξεις, όσους συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, την Τετάρτη συνελήφθησαν 11 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, το προξενείο των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, χαιρέτισε την απόφαση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, να αναστείλει την έγκριση του νομοσχεδίου.

(Με πληροφορίες από Reutes, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ: 

Φόβοι για εκτροχιασμό στον Περσικό Κόλπο: «Διεθνή ομοφωνία» επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Τουρκία: Βύθισαν αεροπλάνο στη θάλασσα για να ενισχύσουν τον τουρισμό

 

Sponsored Post