ΔΙΕΘΝΕΣ
04/10/2019 15:38 EEST

Κανείς δεν φανταζόταν τι κρυβόταν πίσω από την τεράστια παχύρευστη μάζα σε υπόνομο του Ντέβον

Τελικά οι επιστήμονες διαπίστωσαν τι ήταν.

HuffPost UK

Ένας τεράστιος όγκος λίπους εντοπίστηκε κάτω από το έδαφος παραθαλάσσιου δήμου του Ντέβον, έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες.

Ακόμα κι εκείνοι έτριβαν τα μάτια τους όταν αντίκρισαν την περίεργη μάζα, η οποία ήταν μήκους 64 μέτρων και απαρτίζονταν από λιπαρά από μαγειρικά σκεύη, υγρά μαντηλάκια και άλλα προϊόντα υγιεινής. Ανάμεσά τους βρίσκονταν επίσης κομμάτια οστών, κλαδιά, ακόμα και μασέλες.

Ευτυχώς όμως όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, δεν ανιχνεύθηκαν τοξικές χημικές ουσίες. Η μάζα που oνομάζεται «fatberg» ανακαλύφθηκε κάτω από το Sidmouth πέρσι τα Χριστούγεννα και έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο όμως μια ομάδα εργατών ανέλαβε να το απομακρύνει από τον αποχετευτικό αγωγό. Χρειάστηκαν οκτώ εβδομάδες και 36 δεξαμενόπλοια για την μεταφορά του.

HuffPost UK

Ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Exeter ανέλαβε να διεξάγει αυτοψία για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το συμπαγές υλικό.

Έτσι, αφού έλαβαν τέσσερα δείγματα των δέκα κιλών, στη συνέχεια τα έλιωσαν και τα ξεχώρισαν με το χέρι ώστε να αναλυθούν. Διαπιστώθηκε πως η μάζα είχε δημιουργηθεί από ζωικά λίπη συμβατά με εγχώρια παρασκευή τροφίμων σε συνδυασμό με προϊόντα οικιακής υγιεινής όπως υγρά μαντηλάκια και προϊόντα υγιεινής, καθώς και φυσικές και τεχνητές ίνες από χαρτοπετσέτες και ρούχα.

O καθηγητής Τζον Λοβ, ειδικός της συνθετικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, είπε πως η βασική τους ανησυχία ήταν πως ο τεράστιος όγκος θα μπορούσε να συγκεντρώσει λιποδιαλυτές χημικές ουσίες όπως εκείνες που βρέθηκαν σε αντισυλληπτικά, μικροπλαστικά από καλλυντικά.

«Είμαστε όλοι έκπληκτοι που διαπιστώσαμε ότι ήταν απλά ένα κομμάτι λίπους με υγρά μαντηλάκια, σερβιέτες και άλλα οικιακά προϊόντα που πραγματικά πρέπει να πετιούνται στον κάδο και όχι στην τουαλέτα», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δόθηκαν στη δημοσιότητα με την ελπίδα ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι μπορεί να προκαλέσει η λάθος χρήση μιας τουαλέτας.

(Με πληροφορίες από HuffPost)

HuffPost UK
HuffPost UK