ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/04/2020 18:06 EEST | Updated 22/04/2020 20:13 EEST

Κανένας νεκρός από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο - Τα 2.408 έφτασαν τα κρούσματα συνολικά στην Ελλάδα

Στους 55 οι συμπολίτες μας που είναι διασωλημένοι στις ΜΕΘ.

Eurokinissi

Τα 2.408 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ μέχρι στιγμής 121 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους, αφού το τελευταίο 24ωρο κανένας ασθενής δεν κατέληξε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης (22/04) από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ανέρχονται σε επτά. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 55, ενώ έχουν εξέλθει 51 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των ατόμων στις ΜΕΘ τα είναι 67 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τα συνολικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί, τα 573 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1124 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 56944 κλινικά δείγματα. Από τους νεκρούς, οι 32 (26,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τι θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

 

Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στο νέο κορονοϊό

Επανερχόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορονοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε. Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους». Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

 

Κεραμέως: Στα μέσα του Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών

Μαζική παραγωγή μασκών για τον κορονοϊό στην Ελλάδα από τις 25 Απριλίου

Διαφωνίες στην ΕΕ καθυστερούν τη συμφωνία για την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό: Προβλέψεις για καλοκαίρι

 

Xαρδαλιάς: Σταδιακή η άρση των μέτρων

Την αναγκαιότητα συνέχισης τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των ειδικών, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύσουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου και αυτό, όπως ανέφερε, δεν σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου.Το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι το άνοιγμα Υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι, όπως για την εφαρμογή των μέτρων έτσι και την σταδιακή άρση τους θα υπάρχει έγκαιρη και καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Η επιστροφή, πρόσθεσε, θα είναι σταδιακή, ξεκαθαρίζοντας ότι «η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα». Στους επόμενους μήνες, όπως είπε, «θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα».

«Η προσπάθειά μας, ναι, αποδίδει, το αποτέλεσμα μας όμως είναι  ακόμα εύθραυστο γι΄ αυτό και πρέπει να το διαφυλάξουμε” τόνισε ο υφυπουργός. Μάλιστα, όπως είπε, αν είναι κάτι που μας διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι (δομή προσφύγων-μεταναστών, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούματα) είναι ”το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ζημιά αν χαλαρώσουμε και κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής προστασίας. Ό,τι πετύχαμε μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί», είπε.  

Αναφερόμενος στην δομή προσφύγων - μεταναστών στο Κρανίδι, είπε ότι ελέγχονται 177 δείγματα που αφορούν δυνητικές επαφές των φιλοξενούμενων στη δομή και μέσα από αυτά θα αξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν σπίτι, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διαφυλάξουμε την υγεία των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αν υπάρχει οποιαδήποτε διασπορά να εξασφαλίσουμε οτι αυτή δεν θα είναι εκτεταμένη».

Είπε επίσης ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες οι συντάξεις και αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, μέρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών έλαβαν τις συντάξεις τους σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι θα τις λάβουν στις 24 Απριλίου. Η πληρωμή γίνεται με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα λάβουν τις συντάξεις τους στις 27 Απριλίου, του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

 

Sponsored Post