Κάπα Research: Τι προβληματίζει τους Έλληνες

Πανελλαδική έρευνα για τις διεθνείς σχέσεις.
Elias Marcou / Reuters

Πανελλαδική έρευνα για τις διεθνείς σχέσεις πραγματοποίησε η Κάπα Research, εστιάζοντας στα θέματα που απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, και το δείγμα ήταν 1.001 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό και τα εθνικά θέματα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας στο ερώτημα «Για ποια θέματα πιστεύετε ότι θα πρέπει να μιλά ο πολιτικός κόσμος της χώρας σήμερα;».

ASSOCIATED PRESS

Συγκεκριμένα, «μετανάστευση- προσφυγικό» απάντησε το 57% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν τα εθνικά θέματα με 51%, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης με 38%, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η αποκατάσταση των θεσμών με 35%, η οικονομική ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων με 32%, οι ανισότητες με 29%, η αντιμετώπιση των πληγών της κρίσης στα πιο ευάλωτα στρώματα με 24%, η κλιματική αλλαγή με 19%, η προώθηση στο εξωτερικό της Ελλάδας, των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με 16%, οι νέες τεχνολογίες και η 4η βιομηχανική επανάσταση με 16%, η επιχειρηματικότητα με 8% και οι αλλαγές στους θεσμούς και τη λειτουργία της ΕΕ με 7%.

.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH

Επιθυμητές χώρες- σύμμαχοι

Τις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποδεικνύουν οι Έλληνες ως τις δύο πρώτες χώρες με τις οποίες θα έπρεπε να είναι σύμμαχος η Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ είναι στην πρώτη θέση με 55%, και ακολουθούν η Γαλλία με 49%, η Κίνα με 43%, η Ρωσία με 37%, η Γερμανία με 23%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 5%.

.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH
.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH
.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH

Οι πιο δημοφιλείς ξένοι ηγέτες

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναδεικνύεται στον πιο δημοφιλή ξένο ηγέτη μεγάλης δύναμης, με το 60% των ερωτηθέντων να εκφράζουν γενικότερα θετική (θετική/ μάλλον θετική) γνώμη. Ακολουθούν ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ (53%) και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν (53%), η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (28%), ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ (16%) και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον (14%).

.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH

Τραμπ, Ελλάδα και Ευρώπη

Αρνητικά αξιολογούν οι ερωτηθέντες τη στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, «θετικά» και «μάλλον θετικά» αξιολογούν τη στάση του Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη το 3% και το 5% των ερωτηθέντων αντίστοιχα, ενώ στο «ούτε θετικά ούτε αρνητικά» βρίσκεται το 23%. Οι αρνητικές απόψεις είναι στο 65% («μάλλον αρνητικά» στο 33% και «αρνητικά» στο 32%).

Όσον αφορά στη στάση του Τραμπ απέναντι στην Ελλάδα, τα δεδομένα είναι παρεμφερή: Θετικά αξιολογεί τη στάση του μόλις το 2% και «μάλλον θετικά» το 7%. «Ούτε θετικά ούτε αρνητικά» απαντά το 33%, ενώ οι αρνητικές απόψεις είναι στο 55% συνολικά (28% στο «μάλλον αρνητικά» και 27% στο «αρνητικά»).

Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται μοιρασμένη όσον αφορά στις σχέσεις ΗΠΑ- Ευρώπης, με 40% των ερωτηθέντων να θεωρούν πως η σχέση ΗΠΑ- Ευρώπης έχει βαθιές ρίζες και δεν μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από την εκλογή και την πολιτική ενός και μόνο ηγέτη των ΗΠΑ, και άλλο ένα 40% να εκτιμά πως η εκλογή Τραμπ σηματοδότησε μια αναθεώρηση της συμμαχίας ΗΠΑ- Ευρώπης όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά (επίσης ένα 20% ήταν στο «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ»).

«Εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ για τους Έλληνες

.
.
ΚΑΠΑ RESEARCH

Όσον αφορά στο μέλλον του ΝΑΤΟ, το 85% των ερωτηθέντων συμφωνούν με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν πως το ΝΑΤΟ «είναι εγκεφαλικά νεκρό», ενώ το 67% εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό η Κίνα να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάντως, οι Έλληνες εμφανίζονται συγκρατημένα απαισιόδοξοι για το έργο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στην επόμενη πενταετία: «πολύ» και «αρκετά» αισιόδοξοι δηλώνουν μόλις το 1% και το 11% των ερωτηθέντων, «ούτε πολύ ούτε λίγο» το 30%, «ελάχιστα» το 23%» και «καθόλου» το 19% (συνολικά, το 42% των ερωτηθέντων δεν αισιοδοξούν για το έργο της Κομισιόν τα επόμενα χρόνια).

Όσον αφορά στο μπλοκάρισμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, «σωστή» ή «μάλλον σωστή» επιλογή το χαρακτηρίζουν το 59% των ερωτηθέντων (44% και 15% αντίστοιχα), και «μάλλον λάθος» ή «λάθος» το 35% (17% και 18% αντίστοιχα).

Σχετικά με το Brexit, οι περισσότεροι Έλληνες δεν φαίνονται να ανησυχούν ιδιαίτερα: Το 58% απαντούν πως του ανησυχεί «λίγο» ή «καθόλου» (23% και 35%), ενώ «πολύ» και «αρκετά» το 36% (10% και 26% αντίστοιχα).

Δημοφιλή