Καραντίνα και παραγωγικότητα: Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να μην αισθανόμαστε ενοχές

Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους για να μην μας πιάνει πανικός όταν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντα.
Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε τον χρόνο στο σπίτι;
Westend61 via Getty Images
Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε τον χρόνο στο σπίτι;

Η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός στο σπίτι, μας κάνει να παρακολουθούμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, την τηλεόραση και το Διαδίκτυο συνέχεια για να είμαστε ενημερωμένοι για τα νέα γύρω από την εξάπλωση του ιού.

Κι αυτά ενώ ήδη έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κείμενα και αποφθέγματα που δείχνουν τι έκαναν μεγάλες προσωπικότητες σε περίοδο καραντίνας, όπως για παράδειγμα ο Σαίξπηρ που έγραψε το έργο «Βασιλιάς Ληρ» εν μέσω πανδημίας και ο Νεύτωνας που πιστεύεται ότι ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας έγκλειστος λόγω της πανώλης.

Αυτά τα παραδείγματα έχουν την πρόθεση να καθησυχάσουν και πιθανόν να εμπνεύσουν όσους εργάζονται εξ’ αποστάσεως, όμως «γεννούν» ένα ερώτημα: Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε τον χρόνο στο σπίτι; Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση;

Ισως έχουμε παρακολουθήσει την οικογένεια ή φίλους μας να μοιράζουν το χρόνο της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής με ισορροπία, οι οποίοι μας κρίνουν για την διαχείριση του χρόνου μας στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινητοποιούμαστε ή να δυσανασχετούμε που δεν μπορούμε να αποδώσουμε στις δραστηριότητες της ημέρας.

«Σκεφτόμαστε την επίτευξη, την ολοκλήρωση και την παραγωγικότητα σε ο,τι κάνουμε. Αν αυτά φύγουν από τους στόχους μας, υπάρχει ένα κενό. Και το κενό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», είπε η Σύνθια Πονγκ, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας «Embrace Change».

Η έλλειψη παραγωγικότητας και οι ενοχές για αυτή είναι συχνό φαινόμενο, κυρίως τις ώρες που περνάμε ενώ δουλεύουμε από το σπίτι – και πολλές φορές μοιάζουν ατελείωτες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; «Το γεγονός ότι η προσοχή μας είναι στραμμένη σε διαφορετικά σημεία και διαφορετικές καταστάσεις οφείλεται στο ότι ανταποκρινόμαστε σε ο,τιδήποτε υπάρχει γύρω μας και επηρεαζόμαστε από αυτό», εξήγησε η Πογκ.

Μερικοί αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν στρες, άλλοι όχι

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο καθένας το χρόνο του σε περίοδο καραντίνας, είναι διαφορετικός. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν στρες ή είναι υπό πίεση, άλλοι πάλι όχι. «Αν περνούμε την ημέρα βγάζοντας μόνο τη δουλειά που χρειάζεται και δεν ασχολούμαστε με κάτι άλλο εκτός της εργασίας, είναι εντάξει», είπε η ψυχολόγος Λίσα Ορμπέ - Οστιν. «Πολλές φορές επιθυμούμε να φτάσουμε σε σημείο όπου θα μπορέσουμε να πούμε στον εαυτό μας: ”Ετσι θέλω να αξιοποιήσω το χρόνο μου”».

Σε περίπτωση που αισθανθούμε καταπίεση, η Ορμπέ - Οστιν προτείνει διαλογισμό και ασκήσεις ηρεμίας. «Ας δώσουμε προσοχή στην αναπνοή μας, Οι αργές και βαθιές αναπνοές θα μας ηρεμήσουν εξ ολοκλήρου ή μερικώς».

Δεν πρέπει να τιμωρούμε τον εαυτό μας

Η αναγνώριση του πότε να πιεστούμε και πότε να αφήσουμε αυτό με το οποίο ασχολούμαστε και να τελειώσουμε τη δουλειά, είναι σημαντική. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποιος είναι ένας λογικός ρυθμός εργασίας, στον οποίο είμαστε περισσότερο παραγωγικοί και όχι να τιμωρούμε τον εαυτό μας επειδή δεν καταφέραμε να φτάσουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Αν χρειαστούμε διάλειμμα για ξεκούραση, καλό θα είναι να ζητήσουμε από το αφεντικό ή τον προϊστάμενό μας (αν υπάρχει) να μας δώσει μια ή δυο ημέρες άδειας για ψυχική ηρεμία. Με αυτό τον τρόπο, θα επιστρέψουμε στα καθήκοντα με «καθαρό» μυαλό και μεγαλύτερη αποδοτικότητα, λέει η Πονγκ.

Εμείς αποφασίζουμε ποιο επίτευγμα αξίζει να γιορτάσουμε

Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι η συζήτηση των συναισθημάτων μας με άλλους ανθρώπους. Για εκείνους που αισθάνονται πίεση να είναι περισσότερο παραγωγικοί και δημιουργικοί, η Πονγκ συνιστά να ζητήσουμε βοήθεια από τους φίλους μας. «Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι στον κοντινό μας κύκλο που βιώνουν την ίδια κατάσταση, οπότε δεν θα σκεφτόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι».

Ο καθένας ζει τις ημέρες πανδημίας με δικό του τρόπο, κρίνει και αποφασίζει ποιο καθημερινό επίτευγμα στον ελεύθερό του χρόνο, αξίζει να γιορτάσει μόνος. Μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα σε οικογένεια, φίλους και άτομα με τα οποία έχει να μιλήσει για καιρό ή η ανάγνωση μερικών σελίδων ενός βιβλίου που είχε αφήσει ή κάποιο νέο χόμπι όπως η μαγειρική, το κέντημα, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου. Και όλα τα παραπάνω, χωρίς την κριτική τρίτων.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Πηγή: HuffPost US