ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2018 12:14 EEST | Updated 30/03/2018 18:36 EEST

Καρατόμηση του υπ.Εσωτερικών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Κοσόβου μετά την περίεργη σύλληψη και έκδοση 6 Τούρκων

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έπαυσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας μετά τη σύλληψη και την έκδοση στην Τουρκία έξι τούρκων υπηκόων, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο διευθυντής και τέσσερις καθηγητές του σχολείου «Μεχμέτ Ακίφ» στην Πρίστινα συνελήφθησαν χθες το πρωί. Η ταυτότητα του έκτου προσώπου που απελάθηκε στην Τουρκία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες Πέμπτη στο Κόσοβο για σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Η όλη επιχείρηση ―ανάκληση των αδειών παραμονής, κράτηση, κατεπείγουσα απέλαση και η μυστική έκδοση στην Τουρκία των έξι τούρκων πολιτών από το έδαφος του Κοσόβου― πραγματοποιήθηκε χωρίς να το γνωρίζω και χωρίς την άδειά μου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Χαραντινάι.

Σημειώνεται πως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε πως οι συλλήψεις έγιναν μετά από συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών Τουρκίας (ΜΙΤ) και Κοσόβου ενώ η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο Κόσοβο.   

Δεν έγινε αμέσως γνωστό πότε θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αντικαταστατών του υπουργού Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Ντριτόν Γκάσι.

Ο Φλαμούρ Σεφάι είναι μέλος της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, μιας από τις συνιστώσες του εύθραυστου συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία.

Η απόλυσή του ενδέχεται να καταστήσει ακόμη πιο εύθραυστη την κυβέρνηση του Χαραντινάι, η οποία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση εξαιτίας της απόφασης των βουλευτών που εκπροσωπούν τη σερβική μειονότητα να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε κι αυτός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση απέλασης των Τούρκων.

Αίτημα για την παραίτησή του έχει συγκεντρώσει σήμερα 3.000 υπογραφές.

Σημειώνεται πως η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν εξασφάλιζε τη λειτουργία σχολείων σε 160 χώρες, από το Αφγανιστάν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει ασκήσει πιέσεις σε συμμάχους της να κλείσουν ιδρύματα που διευθύνονται από την οργάνωση του Γκιουλέν.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Κόσοβο αντιμετωπίζει πίεση από την Τουρκία να αναλάβει δράση εναντίον σχολείων που χρηματοδοτούνται από την οργάνωση του Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι έξι που συνελήφθησαν χθες Πέμπτη στο Κόσοβο ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση στο δίκτυο του Γκιουλέν και είχαν βοηθήσει ανθρώπους, που κατηγορούνταν για διασυνδέσεις με το δίκτυο, να φύγουν από την Τουρκία στη διάρκεια της καταστολής, κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απολύθηκαν από τις δουλειές τους ή φυλακίσθηκαν κατηγορούμενοι για σχέσεις με τον Γκιουλέν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ARMEND NIMANI via Getty Images

Sponsored Post