Καρκίνος του μαστού: Ελπιδοφόρο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης

Ενθαρρυντικά για τις γυναίκες τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.
picture alliance via Getty Images

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η νόσος έχει διαγνωστεί έγκαιρα, η υποτροπή του καρκίνου του μαστού είναι σχετικά συχνή και για τις επιζώσες, η προοπτική αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο τους.

Ωστόσο, το φάρμακο της Novartis, που κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Kisqali, μειώνει αυτόν τον κίνδυνο σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25%. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει κλινική δοκιμή με δείγμα γυναίκες που διαγνώστηκαν σε πρώιμο στάδιο.

Τα συμπεράσματα προσφέρουν στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία την ευκαιρία να στρέψει την εμπορική της δραστηριότητα προς μια νέα ομάδα ασθενών. Ωστόσο, η Novartis, στην προσπάθειά της να προσεγγίσει αυτό το κοινό ασθενών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ισχυρό ανταγωνισμό της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly.

Cristina Arias via Getty Images

Πάντως, οι μετοχές της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη αυξήθηκαν, παρόλο που η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που πρότεινε ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο προϊόν της Eli Lilly. Πιθανότατα αυτό οφείλεται στις λιγότερο σοβαρές παρενέργειες του σκευάσματος της Novartis, σε σύγκριση με εκείνο της βασικής ανταγωνίστριάς της.

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Η μελέτη της ριμποσικλίμπης χαρακτηρίστηκε από την εμπειρογνώμονα της ASCO, Ρίτα Νάντα, ως «μια πολύ σημαντική κλινική δοκιμή».

Η πλειονότητα των δύο εκατομμυρίων νέων καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου, που ορίζονται ως στάδια Ι έως ΙΙΙ.

«Το σημερινό πρότυπο θεραπείας για αυτές τις ασθενείς είναι η χειρουργική επέμβαση, συνοδευόμενη από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, η οποία στη συνέχεια ακολουθείται από πέντε έως δέκα χρόνια ορμονικού αποκλεισμού με διάφορες ενδοκρινικές θεραπείες», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ντένις Σλάμον.

«Μετά από μια πρώιμη διάγνωση καρκίνου του μαστού, οι ασθενείς ζουν με την ανησυχία ότι ο καρκίνος θα τους χτυπήσει ξανά την πόρτα», δηλώνει η Φραν Βίσκο, πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Μαστού.

Στην κλινική δοκιμή συμμετείχαν περισσότερες από 5.100 ασθενείς, με μορφές καρκίνου του μαστού σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ. Οι μισές ασθενείς έλαβαν ριμποσικλίμπη, δηλαδή το φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Kisqali, σε συνδυασμό με ορμονική θεραπεία, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν μόνο την ορμονική θεραπεία.

Όμως, η δοκιμή διακόπηκε πρόωρα, καθώς σύντομα έγινε εμφανής μια σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων. Ως εκ τούτου, θεωρήθηκε αντιδεοντολογικό να επιτραπεί στην ομάδα που λάμβανε μόνο ορμονοθεραπεία να στερηθεί την πρόσβαση σε μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Συνολικά, στην ομάδα που χορηγήθηκε ριμποσικλίμπη, υποτροπή παρουσιάστηκε στο 7,4 % των ασθενών, έναντι του 9,2 % των ασθενών, που έλαβαν μόνο την ορμονοθεραπεία.

Η ριμποσικλίμπη είναι ήδη ευρέως εγκεκριμένη σε όλο τον κόσμο, ενώ το καινοτόμο φάρμακο συνδέεται με ήπιες παρενέργειες.

Δημοφιλή