Οι τουρίστες αργούν ακόμα, αλλά οι καρχαρίες ήρθαν και φέτος στα ελληνικά νερά

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα καρχαριοειδή έμπλεξαν σε ψαράδικα δίχτυα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους.
Kαρχαρίας προσκυνητής μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαρά στη θαλάσσια περιοχή Κροτερό Μαγνησίας, τον Μάρτιο.
Kαρχαρίας προσκυνητής μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαρά στη θαλάσσια περιοχή Κροτερό Μαγνησίας, τον Μάρτιο.
Huffpost GR

Οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες είναι σπάνιες και οι εξαιρέσεις που έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι στις περιπτώσεις που εμφανίζονται στα ρηχά, οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι λουόμενοι.

Πρόκειται συνήθως για νεαρά ψάρια που ξωκείλουν για διάφορους λόγους και κολυμπούν αποπροσανατολισμένα και σίγουρα πιο φοβισμένα από τους ανθρώπους που συναντούν στην πορεία τους.

Φέτος, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, τα καρχαριοειδή έμπλεξαν σε ψαράδικα δίχτυα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους.

Το καρχαριοειδές «Αλεπού», μήκους 4 μέτρων και βάρους περίπου 100 κιλών, το οποίο αλιεύτηκε στα ανοιχτά του Παγασητικού.
Το καρχαριοειδές «Αλεπού», μήκους 4 μέτρων και βάρους περίπου 100 κιλών, το οποίο αλιεύτηκε στα ανοιχτά του Παγασητικού.
Huffpost GR

Παγασητικός, Ιανουάριος

Ο πρώτος καρχαρίας της χρονιάς έκανε την εμφάνισή του στον Παγασητικό Κόλπο. Ηταν ένα καρχαριοειδές «Αλεπού», μήκους 4 μέτρων και βάρους περίπου 100 κιλών, το οποίο αλιεύτηκε στα ανοιχτά του Παγασητικού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα τέτοιου είδους ψάρι να μπαίνει σε κλειστό Κόλπο, καθώς συναντάται μόνο σε ανοικτές θάλασσες.
Η «Αλεπού» δεν είναι επικίνδυνο καρχαριοειδές για τον άνθρωπο, αλλά είναι ιδιαίτερα τρομακτικό στην όψη. Αποτελεί δε εκλεκτό μεζέ, καθώς το κρέας του είναι καθαρό φιλέτο. Κι όπως διαβάζουμε στα τοπικά ΜΜΕ, τον απόλαυσαν οι πελάτες τσιπουράδικου στην περιοχή του Βόλου.

Ο καρχαρίας προσκυνητής που μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά, Λεωνίδα Καριμαλή.
Ο καρχαρίας προσκυνητής που μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά, Λεωνίδα Καριμαλή.
Huffpost GR

Μαγνησία, Μάρτιος

Η πιο εντυπωσιακή, φετινή εμφάνιση έγινε στις 23 Μαρτίου, στο Αχίλλειο Μαγνησίας. Ενας καρχαρίας προσκυνητής, γνωστός και ως σαπουνάς ή παπάς, μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά Λεωνίδα Καριμαλή, στη θαλάσσια περιοχή Κροτερό που βρίσκεται 1,5 ναυτικό μίλι από το Αχίλλειο.

Οπως δήλωσε ο κ. Καριμαλής, ενώ ψάρευε αμέριμνος, είδε να τον πλησιάζει ένα μεγάλο ψάρι. Στην αρχή νόμισε ότι ήταν δελφίνι, αλλά όταν ήρθε πιό κοντά του, δεν πίστευε στα μάτια του. Ηταν ένας καρχαρίας μήκους 7 μέτρων, με πλάτος σχεδόν ένα μέτρο κι ένα πτερύγιο 75 πόντων.

Ο άτυχος καρχαρίας είχε χάσει τα νερά του και μπλέχτηκε στα δίχτυα του ψαρά, ο οποίος δεν είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του τέτοιο ψάρι. Το βάρος του ξεπερνούσε τον ένα τόνο και για να ανασυρθεί νεκρός από την θάλασσα, χρειάστηκε γερανός.

Ο καρχαρίας προσκυνητής είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι, μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους, αν και σπάνια ξεπερνά τα 8 μέτρα μήκος και τους 5 τόνους βάρος. Δεν είναι σαρκοφάγο και τρέφεται με πλαγκτόν. Βρίσκεται σε όλες τις εύκρατες θάλασσες του κόσμου και είναι μεταναστευτικό είδος. Κινείται αργά και γενικά φιλτράρει το νερό και έχει ανατομικές προσαρμογές για να τρέφεται φιλτράροντας, όπως ένα πολύ διευρυμένο στόμα και πολύ ανεπτυγμένες βραγχιακές άκανθες.

Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους. Δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά, μια πρακτική γνωστή ως ωοφαγία.

Καβάλα, Μάιος

Ενας άλλος καρχαρίας προσκυνητής, βάρους 330 κιλών, αλιεύτηκε στις 7 Μαΐου από μηχανότρατα ανοιχτά της Καβάλας και μεταφέρθηκε στην κεντρική ιχθυόσκαλα της πόλης.

.
.
kavala-portal.gr

Σύμφωνα με τον τεχνολόγο-γεωπόνο Αρη Χρηστίδη, «το ψάρι αυτό είναι προστατευόμενο, αλλά δεν είναι είδος στόχου· δηλαδή, δεν είναι είδος που το κυνηγά ο ψαράς. Πιάνεται τυχαία. Πολλές φορές οι ψαράδες τα απελευθερώνουν, μιας και δεν εχουν τιμή, είναι μπελάς να το χειριστεί και να το μεταφέρει κάποιος… και υπάρχουν και πολλοί που καταλαβαίνουν ότι όχι μόνο δεν αξίζει τον κόπο… αλλά είναι και απειλούμενο και πρέπει να ζήσει μιας και εχουν λιγοστέψει. Έχω δει καμιά δεκαριά βιντεάκια τον τελευταίο χρόνο με απελευθερώσεις τέτοιων ψαριών απο την περιοχή μας. Κάποια όμως πεθαίνουν στα δίχτυα. Δεν ξέρω αν αυτός είχε ήδη πεθάνει όταν τον ανέβασαν… αν δεν είχε πεθάνει, πολύ κακώς που τον σκοτώσανε. Είναι εξαβράγχιος καρχαρίας… ένας αγαθός γίγαντας που τρέφεται κυρίως με καρκινοειδή (καβούρια, γάμπαρη) και ζει στα βαθιά. Εντελώς ακίνδυνος...»

Κορινθία, Μάιος

Ενας μικρούλης καρχαρίας έκοβε βόλτες επι τρεις μέρες στο Καλαμάκι Κορινθίας - κι ευτυχώς, δεν μπλέχτηκε στα δίχτυα κάποιου ψαρά.

Ζάκυνθος, Ιούνιος

Σύμφωνα με την Ημέρα Ζακύνθου, το βίντεο τράβηξε ο Τάσος Βαρβαρίγος. Το ψάρι εντοπίστηκε να κινείται ανοιχτά από το Μαραθονήσι και περίπου στα 6 ναυτικά μίλια από την παραλία του Λαγανά. Το βάθος στο σημείο αυτό είναι περίπου στα 45 μέτρα. Το ακριβές είδος δεν αναγνωρίστηκε, αλλά το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο ρυγχοκαρχαρία (isurus oxyrinchus).

Δημοφιλή