Καρχαρίες στα ρηχά: Κυκλοφορούν και στην Ελλάδα;

Σπάνιες εμφανίσεις φοβισμένων καρχαριοειδών στις ελληνικές παραλίες.
ASSOCIATED PRESS

Στα ελληνικά νερά δεν κυκλοφορούν καρχαρίες, λένε οι ειδικοί. Κι όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, έχουν δίκιο. Οι εμφανίσεις καρχαριοειδών στις ελληνικές θάλασσες είναι σπάνιες και επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα.

Μερικές από τις εξαιρέσεις που έχουν καταγραφεί από ερασιτεχνικές κάμερες τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι στις περιπτώσεις που καρχαριοειδή εμφανίζονται στα ρηχά, οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται είναι οι λουόμενοι.

Οπως φαίνεται στα σχετικά βίντεο, πρόκειται για νεαρά ψάρια που ξωκείλουν για διάφορους λόγους και κολυμπούν αποπροσανατολισμένα και σίγουρα πιο φοβισμένα από τους ανθρώπους που συναντούν στην πορεία τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καρχαριοειδές που ξώκειλε σε παραλία των Χανίων, τον Ιούλιο του 2018. Οπως θα δείτε στο σχετικό βίντεο, το ψάρι είναι τρομοκρατημένο και προσπαθεί να κολυμπήσει στα πολύ ρηχά, ενώ οι λουόμενοι το φωτογραφίζουν και το παρενοχλούν, αντί να το βοηθήσουν να βρει τον δρόμο του.

Εν ολίγοις, αν πέσετε στην περίπτωση και συναντήσετε κάποιο μεγάλο ψάρι που σας θυμίζει καρχαρία ενώ κολυμπάτε στα ελληνικά νερά, θυμηθείτε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, εκείνο φοβάται πολύ περισσότερο από σας.

Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις σε βίντεο

Στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας (Μάιος 2019).

Στην Αλμυρή Κορινθίας ( Απρίλιος 2019)

Στα Χανιά (Ιούλιος 2018)

Στον Πλακιά Κρήτης (Αύγουστος 2018)

Στο Πόρτο Γερμενό (Απρίλιος 2014)

Στην Ψάθα (2011).