ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/06/2018 14:05 EEST

Καταφύγιο τα γερμανικά 10 ετή ομόλογα με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ. Πτώση για την τουρκική λίρα

Bloomberg via Getty Images

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών αυξήθηκε σε υψηλό επίπεδο τριών εβδομάδων σήμερα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, το ευρώ και οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων (bunds), καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να τερματισθεί νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι μεγάλες πωλήσεις των bunds, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές, ώθησε τα κεφάλαια σε πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, κυρίως χρηματοπιστωτικές μετοχές, παρά τον φόβο των επενδυτών για την έκβαση της συνόδου κορυφής της G7, που ξεκινά αύριο, εν μέσω ανησυχιών για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι τραπεζικές μετοχές, που τείνουν να επωφελούνται από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, οδήγησαν σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τραπεζικών μετοχών αυξήθηκε 1,4%, συμβάλλοντας στην άνοδο του γενικού δείκτη STOXX 600 κατά 0,5%. Πριν λίγο, τα κέρδη του Stoxx 600 περιορίζονταν στο 0,1%. Οι τράπεζες, ωστόσο, παραμένουν ο τομέας με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, έχοντας πιεσθεί από το ξεπούλημα που προκάλεσε η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI αυξήθηκε 0,3% στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαΐου, με τη βοήθεια των ασιατικών μετοχών που σκαρφάλωσαν σε υψηλό 11 εβδομάδων στη διάρκεια της νύχτας.

Το ευρώ και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν, εν μέσω ενδείξεων ότι η ΕΚΤ μπορεί να ανακοινώσει σύντομα το τέλος του προγράμματος στήριξης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Πέτερ Πράετ δήλωσε χθες ότι η ισχυρή ανάπτυξη πείθει την ΕΚΤ όλο και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός κινείται και πάλι προς τον στόχο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι μπορεί να ανακοινώσει περισσότερα σχετικά με το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Οι δηλώσεις του Πράετ αιφνιδίασαν την αγορά, με δεδομένη την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης. Η ισοτιμία του ευρώ ενισχύθηκε έως τα 1,1838 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαΐου, ενώ πριν από λίγο διαμορφωνόταν στα 1,1824 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 0,4%.

Η ανατίμηση του ευρώ συνέβαλε στην υποχώρηση του δείκτη της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 0,3% στις 93,399 μονάδες. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 0,50%, για πρώτη φορά τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για τις γερμανικές βιομηχανίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

 

Πτώση της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα ήταν μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, που βρέθηκαν υπό πίεση σήμερα, καθώς οι χρηματιστές περίμεναν να δουν αν η κεντρική τράπεζα της χώρας θα επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία της, αυξάνοντας τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε ισάριθμες εβδομάδες. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τις 4,57 λίρες ανά δολάριο, ενώ τα κρατικά ομόλογα ήταν και πάλι στο «κόκκινο» και το χρηματιστήριο μετοχών της Κωνσταντινούπολης κινείτο στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, δοκιμάζοντας επίπεδα στήριξης. Μία περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 12,15% το Μάιο, εν μέσω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και της βουτιάς της λίρας κατά σχεδόν 20% από την αρχή του έτους.