ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2018 07:52 EET

Καταφθάνει στη Λεμεσό και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil

Mohamed Azakir / Reuters

Στη Λεμεσό αναμένεται να καταφθάσει το πρωί της Πέμπτης, από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν, και το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil, Med Surveyor, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Τετάρτης είχε ελλιμενιστεί το πρώτo, Ocean Investigator.

Τα δύο σκάφη θα διενεργήσουν έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ εν όψει γεώτρησης που προγραμματίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2018, πιθανώς τον Οκτώβριο. Έχει δηλωθεί πως θα παραμείνουν στο λιμάνι της Λεμεσού μέχρι τις 24 Μαρτίου, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τις εργασίες.

Τα πλοία θα φορτώσουν εξοπλισμό και θα κατευθυνθούν προς το τεμάχιο 10. Το Ocean Investigator θα πραγματοποιήσει έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στον βυθό αρχαιότητες, ενώ το Med Surveyor θα κάνει περιβαλλοντικές έρευνες. Εκτιμάται πως θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

Σημειώνεται πως η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε πως δεν αναμένονται οποιαδήποτε προβλήματα από την Τουρκία.
Η κ. Ντόχερτι, η οποία απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, διευκρίνισε ότι οι δραστηριότητες της Exxon Mobil στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αφορούν ερευνητικό πλοίο, κάτι πολύ διαφορετικό από πλοίο - γεωτρύπανο - όπως εξήγησε - «και δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα».

(με πληροφορίες από SigmaLive, Καθημερινή της Κύπρου, ΚΥΠΕ)