Υπό κατάληψη το κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ

Υπό κατάληψη το κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ
Eurokinissi/ Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi/ Φωτογραφία Αρχείου
Eurokinissi

Σε κατάληψη του κτιρίου της Φιλοσοφικής προέβησαν σήμερα, Τρίτη μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας του ΑΠΘ, ζητώντας την άμεση ανάκληση του νέου προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και την κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας για όλους.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Τμήματος, Ι. Τζιφόπουλο, και γενικότερα το Τμήμα Φιλολογίας, καθώς αναφέρουν πως δεν συντάσσεται με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των φοιτητών.

Ακόμη, ζητούν την διατήρηση της ενιαίας υφής του προγράμματος σπουδών και την κατάληξη του σε ένα ενιαίο πτυχίο, με αδιάσπαστα και εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα Φιλολόγου, την ενιαία κατοχύρωση της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας για το σύνολο των αποφοίτων του Τμήματος, και την διατήρηση του υπάρχοντος αριθμού μαθημάτων, δίχως καμία εισαγωγή προαπαιτουμένων.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας είχαν τεθεί στην Βουλή, με την ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Παιδείας.

Τότε, στις σχετικές παραμέτρους που αφορούν τα ζητήματα, είχαν απαντήσει οι ίδιοι οι διδάσκοντες του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, με σχετική επιστολή που είχαν αποστείλει στον υπουργό.

Ο κ. Τζιφόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σχετικά με την κινητοποίηση των σπουδαστών του Τμήματος, ανέφερε πως «τα αιτήματά τους δεν ερείζονται στην πραγματικότητα».

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθηγητών του ΑΠΘ για τα πρόσφατα γεγονότα

Σε ανακοίνωση προέβη ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως απαιτείται μια υπολογίσιμη μονάδα φύλαξης του πανεπιστημίου, για την ικανοποιητική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και εγκληματικότητας.

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών καταγγέλλει πως πρακτικά μόλις 50 από τα 230 άτομα, που αμοίβονται από την εργολαβία φύλαξης, ασκούν τα καθήκοντα τους, ενώ σκοπός είναι η συγκροτημένη ομάδα να «κινείται αποτρεπτικά βάσει ενός καλά καταρτισμένου σχεδίου με καθαρό νομικό πλαίσιο που θα περιγράφεται στον Οργανισμό του ιδρύματος».

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε μια «ολιγάριθμη ομάδα ατόμων που αυτοαναγορεύονται σε εκπροσώπους των φοιτητών», καθώς και «άτομα που επιχειρούν με τη βία να αμφισβητήσουν το νόμιμο δικαίωμα της Συγκλήτου να διοικεί το ΑΠΘ».

Απαντώντας στην ανακοίνωση, στην οποία είχε προβεί το υπουργείο Παιδείας μετά τα γεγονότα, αναφέροντας πως «τα πανεπιστήμια είναι και πρέπει να παραμείνουν χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών», απαντά ότι «η Σύγκλητος δεν συνέρχεται για να διακινήσει τις ιδέες της», αλλά να ασκήσει αναφαίρετα και νόμιμα διοικητικά καθήκοντα.

Πρόσθετα, η ανακοίνωση σημειώνει πως «οι ομάδες που επιχειρούν να διακόψουν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων δεν ενδιαφέρονται για το διάλογο, απλώς επιδιώκουν να επιβάλουν βίαια τις δικές τους απόψεις», ενώ όσον αφορά τις δηλώνεις του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζει πως η στάση αυτή «δεν ενθαρρύνει την ανομία, καθώς υποκρύπτει την πλήρη απεμπόληση μιας βασικής λειτουργίας του κράτους, που είναι η ασφάλεια και προστασία των έννομων αγαθών, ιδιωτικών και δημοσίων».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή