ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/03/2015 03:25 EET | Updated 19/03/2015 03:25 EET

Η κατάληψη «έδειξε» το χάσμα μεταξύ στρατηγών και πολιτικής ηγεσίας

Eurokinissi

Το πρόβλημα της διαφορετικής προσέγγισης των καταλήψεων και των κουκουλοφόρων, ανάμεσα στους στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και στην πολιτική ηγεσία, ανέδειξε η κατάληψη της Νομικής Σχολής.

Από την μία πλευρά υπήρχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος ήθελε να μην γίνουν καθόλου συλλήψεις και από την άλλη οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου. Έκαναν δηλαδή δύο συλλήψεις καταληψιών και ετοιμάζουν να ταυτοποιήσουν ακόμα οχτώ άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και να σχηματίσουν σε βάρος τους δικογραφία.

Οι δύο συλλήψεις έγιναν προχθές το βράδυ όταν από το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ δόθηκε εντολή να περικυκλωθεί η Νομική από ΜΑΤ και όποιος βγαίνει να συλλαμβάνεται. Οι κατηγορίες αφορούν στην «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η κατάληψη έληξε χθες το απόγευμα με τους καταληψίες να φεύγουν από το χώρο συντεταγμένα, χωρίς να παρεμποδίζονται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι κοσμήτορες της Σχολής μπήκαν στο κτίριο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ζημιές και εάν μπορούν να γίνουν από αύριο τα μαθήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φθορές που διαπιστώθηκαν είναι περιορισμένες, καθώς το μόνα που βρέθηκαν κατεστραμμένα ήταν μερικά γραφεία και κάποιες πόρτες.

Λίγο πριν γίνει γνωστή η λήξη της κατάληψης οι πρυτανικές Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «έχει γίνει εκτενής και εξαντλητική επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες αρχές προς επίλυση του προβλήματος. Έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες και υπάρχει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση για κακουργηματικές πράξεις. Με βάση τα ανωτέρω, και επειδή δεν μπορεί να τεθεί πλέον ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά το θέμα ασύλου, αναμένουμε οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να τερματιστεί μία απαράδεκτη κατάσταση».

«Χάσμα» και για τα επεισόδια

Για αδράνεια κάνουν λόγο σε ανεπίσημες συζητήσεις τους αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζοντας τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στα προχθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια.

Μετά το τέλος πορείας περίπου 1.000 αντιεξουσιαστών ομάδες νεαρών έκαψαν κάδους και αυτοκίνητα, έσπασαν ένα τρόλεϊ και προκάλεσαν φθορές στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Γύρω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου τα επεισόδια διήρκησαν για ώρα με τους αστυνομικούς να παίρνουν εντολές για «συντηρητική» αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων.

Συνολικά προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ τρία άτομα που αφέθηκαν ελεύθερα λίγη ώρα αργότερα.

«Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ είχαμε να κάνουμε με μία μικρή πορεία στο τέλος έγιναν μεγάλης έκτασης επεισόδια. Δηλαδή, σε μία μεγαλύτερη τι θα γίνει; Τέτοιας έκτασης πορείες θα έπρεπε να είναι απόλυτα ελεγχόμενες από τις αστυνομικές δυνάμεις», αναφέρει αρμόδια πηγή.