Κατανομή των προσφύγων στις 28 χώρες της ΕΕ θέλουν οι Μακρόν-Κόντε

Η προηγούμενη όμως εφαρμογή ενός αντίστοιχου μηχανισμού για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ανέδειξε τα πιο θεμελιώδη προβλήματα της «ευρωπαϊκής οικογένειας».
ASSOCIATED PRESS

Στην ανάγκη η ΕΕ να υιοθετήσει έναν νέο, αυτόματο μηχανισμό διαχείρισης του μεγάλου αριθμού προσφύγων που εντοπίζονται στη Μεσόγειο συμφώνησαν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας κατά την επίσκεψη του Εμμανουέλα Μακρόν στη Ρώμη. Οι δύο άνδρες φαίνεται πως συμφωνούν στην κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και θα ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα είναι μείζονος σημασίας για τον ιταλό πρωθυπουργό, Τζιουζέπε Κόντε καθώς αν και δεν είναι της λογικής Σαλβίνι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είναι σαφές πως η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της φιλοξενίας χιλιάδων ανθρώπων κυρίως από την Αφρική που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Και δικαίως βέβαια, οι Ιταλοί εκτιμούν πως οι Βρυξέλλες και οι εταίροι τους δεν έχουν κάνει αρκετά για να τους βοηθήσουν.

Το προσφυγικό επίσης, όπως επισημαίνει το Reuters, έχει προκαλέσει εντάσεις και μεταξύ των Παρισιού και Ρώμης με την τελευταία να υποστηρίζει πως γαλλικές ΜΚΟ έχουν ρόλο κλειδί στις διασώσεις προσφύγων στη Μεσόγειο αλλά η ίδια η Γαλλία δεν έχει αναλάβει να σηκώσει μέρος του βάρους των προσφυγικών ροών.

Μετά βέβαια την αλλαγή ηγεσίας στην Ιταλία και την ανάληψη αυτής από μιας πιο φιλική προς την ΕΕ κυβέρνηση, ο Μακρόν φαίνεται διατεθειμένος να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών και να βοηθήσει την Ιταλία.

«Δεν υποτιμώ τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία από το 2015» δήλωσε ο Μακρόν συμπληρώνοντας πως η χώρα έχει επίσης πέσει θύμα πολλών παρεξηγήσεων και αδικιών.

«Είμαι πεπεισμένος πως απαιτείται ένας αυτόματος, ευρωπαϊκός μηχανισμός για την υποδοχή των μεταναστών» είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Κόντε.

Ο δε ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως η Γαλλία στηρίζει τις θέσεις της Ρώμης για ένα νέο σύστημα που θα επιτρέπει την κατανομή των προσφύγων πράγμα που σημαίνει πως η χώρα μπορεί να βασιστεί στις χώρες μέλη της ΕΕ ώστε αυτά να δέχονται αυτόματα ένα ποσοστό προσφύγων επί των νέων αφίξεων.

Μάλιστα ο Μακρόν πρόσθεσε πως στις χώρες-μέλη της ΕΕ που θα αρνούνται να συμμετάσχουν σε αυτό τον μηχανισμό θα πρέπει να επιβάλλονται «αυστηρές ποινές». Ωστόσο δεν παρείχαν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα λέγοντας πως αυτό θα συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών.

«Το μεταναστευτικό δεν θα πρέπει πλέον να τροφοδοτεί την αντι-ευρωπαϊκή προπαγάνδα» σχολίασε ο Κόντε αναφερόμενος εμφανώς στον τέως κυβερνητικό εταίρο, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας ο οποίος είδε την δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη εξαιτίας των ακροδεξιών απόψεων του και κυρίως εξαιτίας της ρητορικής τους κατά των μεταναστών.

ASSOCIATED PRESS

Και τι θα αλλάξει αυτή τη φορά;

Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί πως ανάλογος μηχανισμός είχε ενεργοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση και την περίοδο των αυξημένων προσφυγικών ροών στο Αιγαίο το 2015-2016. Η συμφωνία προέβλεπε πως σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα προωθούνταν πρόσφυγες οι οποίοι δικαιούνταν άσυλο και είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα βέβαια πολλές χώρες ήταν αρνητικές να συνδράμουν στην διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με πρώτες βέβαια τις χώρες του Βίζεγκραντ δηλαδή η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Σλοβακία ενώ με τις θέσεις τους συμφωνούν και άλλες χώρες πλέον όπως η Αυστρία. Ειδικότερα χώρες με κυβερνήσεις ακροδεξιές και ακραία ρητορική κατά των προσφύγων όπως πχ η Ουγγαρία έχουν προχωρήσει στη λήψη μια σειρά νόμων για να «οχυρώσουν» τη χώρα, περιφρονούν όχι μόνο ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς συμφωνίες για το προσφυγικό ενώ βρίσκονται σε ευθεία και ανοιχτή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες αφού αθετούν ανοιχτά και προκλητικά τις υποχρεώσεις τους. Οι δε Βρυξέλλες πάλι, αρκούνται επί μακρόν σε αυστηρές δηλώσεις αλλά δεν προχωρούν και στη λήψη μέτρων ώστε οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου να εφαρμοστούν.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως αν και η αύξηση των προσφυγικών ροών από της αφρικανικές ακτές προς τις ευρωπαϊκές έχει αυξηθεί σημαντικά τα δύο περίπου τελευταία χρόνια η ΕΕ για μια ακόμη φορά κινείται με αργούς ρυθμούς στην αντιμετώπιση του ζητήματος, δίνοντας σαφώς, όπως επισημαίνει ο Κόντε, χώρο σε ακραίες ιδεολογίες και εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα να ανθίσουν αφού εκμεταλλεύονται την όλη κατάσταση. Θα περίμενε βέβαια κανείς πως οι Ευρωπαίοι θα είχαν πάρει το μάθημά τους...αλλά όχι.

Τέλος, ακόμη και εάν ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιηθεί δεν είναι βέβαια πως θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στην Ιταλία. Για παράδειγμα, εάν απαιτηθεί όλες οι διαδικασίες για τον έλεγχο των αιτήσεων χορήγησης ασύλου να γίνονται στην γείτονα χώρα το πιθανότερο είναι πως θα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία προώθησης των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπροσθέτως δε εκτιμάται πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ταξιδεύουν παράνομα από τις ευρωπαϊκές ακτές προς την Ευρώπη θα δυσκολευτεί ίσως να λάβει άσυλο, αφού πολλοί θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, οπότε μετά ξεκινά η μακρά και δύσκολη διαδικασία της επαναπροώθησής τους στις πατρίδες τους.

Πηγη: Reuters

Δημοφιλή