ΔΙΕΘΝΕΣ
06/05/2019 09:15 EEST

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

ASSOCIATED PRESS

Η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και το νότιο Ισραήλ διεκόπη το βράδυ, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αναφέρουν πως επιτεύχθηκε κατάπαυση του πυρός, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, νωρίς τη Δευτέρα.

Ένας νέος γύρος συγκρούσεων άρχισε πριν τρεις ημέρες, με αποκορύφωμα την Κυριακή, όταν ρουκέτες και πύραυλοι από τη Γάζα σκότωσαν πέντε αμάχους στο Ισραήλ, και ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν 19 Παλαιστίνιους, πάνω από τους μισούς εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και ένας τηλεοπτικός σταθμός που ανήκουν στη Χαμάς ανέφεραν ότι η κατάπαυση του πυρός έλαβε χώρα στις 04.30 (τοπική ώρα), εμποδίζοντας την κλιμάκωση της βίας σε μια σύγκρουση την οποία καμία πλευρά δεν φαίνεται να επιθυμεί.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν προέβησαν σε σχόλια για το αν επετεύχθη όντως κατάπαυση του πυρός, ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως έχει αρχίσει η άρση προστατευτικών μέτρων ασφαλεία που είχαν ληφθεί στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πάνω από 600 ρουκέτες και άλλα βλήματα- πάνω από 150 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome- εκτοξεύτηκαν εναντίον πόλεων και χωριών του νοτίου Ισραήλ από την Παρασκευή. Όπως ανακοινώθηκε, εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον 320 στόχων που ανήκουν σε οργανώσεις μαχητών στη Γάζα.

Ωστόσο η βία- οι σοβαρότερες συγκρούσεις στα σύνορα από τον Νοέμβριο – φάνηκε να υποχωρεί τη Δευτέρα. Οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ, που ακούγονταν συνέχεια κατά το σαββατοκύριακο, ήταν σιωπηλές για ώρες πριν την αυγή, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δεν ανέφεραν νέα αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν μεσολαβήσει στο παρελθόν, κατέβαλλαν προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

Η βία κλιμακώθηκε πριν από δύο ημέρες, όταν ελεύθερος σκοπευτής της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ άνοιξε πυρ κατά Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίζοντας δύο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η Ισλαμική Τζιχάντ κατηγορεί το Ισραήλ πως καθυστερεί την εφαρμογή προηγουμένων συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, στο πλαίσιο προσπαθειών για τον τερματισμό της βίας και την άμβλυνση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αποκλεισμένη Γάζα.