Κατασκοπευτικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ παραλίγο να προκαλέσει αεροπορική τραγωδία, λέει η Ρωσία

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως έθεσαν ζωές πολιτών σε κίνδυνο.
Maxim Shemetov via Reuters

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έθεσαν ζωές πολιτών σε κίνδυνο την Παρασκευή, σε περιστατικό που αναφέρθηκε μεταξύ δύο πολιτικών αεροσκαφών και ενός αναγνωριστικού/ κατασκοπευτικού αεροπλάνου του ΝΑΤΟ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε συγκεκριμένα την αμερικανική πολεμική αεροπορία ότι δημιούργησε «απειλή προς την πολιτική αεροπορία» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. «Απλά επειδή αποφεύχθηκε ένα περιστατικό στον αέρα πάνω από τα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, αυτό δεν σημαίνει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να θέτουν ατιμωρητί ζωές σε κίνδυνο» δήλωσε μέσω Twitter η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών είπε πως ένα CL-600 του ΝΑΤΟ πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, και εθεάθη να πραγματοποιεί απότομη κάθοδο από τα 11.000 μέτρα στα 9.200, περνώντας- όπως υποστηρίζεται- από προκαθορισμένη «οδό» για πολιτικά αεροσκάφη. Το αεροπλάνο δεν απάντησε στις κλήσεις του ρωσικού πύργου ελέγχου, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία.

Ενώ γίνονταν αυτά, ένα Airbus A330-300 της Aeroflot που πετούσε από το Τελ Αβίβ προς τη Μόσχα και ένα CL-650 από τη Μάλτα βρίσκονταν στις προκαθορισμένες «οδούς» πτήσης τους, και θεωρείται πως χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία για να συνεχίσουν με ασφάλεια.

Το φερόμενο περιστατικό λαμβάνει χώρα εν μέσω εντάσεων και κατηγοριών προς τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία. Το Κίεβο έχει εκφράσει προβληματισμούς πως η συγκέντρωση στρατευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση κατά τον Ιανουάριο, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία πως η Ρωσία σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή.

Popular in the Community