ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/08/2018 11:22 EEST | Updated 16/08/2018 12:52 EEST

Καταγγελία για ένοπλη επίθεση Τούρκων εναντίον Έλληνα ψαρά στη Σαμοθράκη πριν το περιστατικό της Λέρου

Eurokinissi

Σε καταγγελία για περιστατικό με πυρά, ακόμα και κατά ριπάς, κατά Έλληνα ψαρά στα ανοιχτά της Σαμοθράκης, δύο ημέρες πριν το περιστατικό της Λέρου, προέβη μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μανιός, πρόεδρος γρι-γρι Καβάλας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μανιός, το Λιμενικό του σύστησε να «μη δώσει έκταση στο θέμα», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παρενοχλήσεις από Τούρκους ψαράδες, οι οποίοι ψαρεύουν ανεξέλεγκτα, χωρίς να ακολουθούν τις πρακτικές που επιβάλλονται από την ΕΕ, σε ελληνικά χωρικά ύδατα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, χωρίς να ενεργοποιείται το Λιμενικό και η κυβέρνηση για την προστασία τους, προειδοποιώντας επίσης ότι αν Έλληνας ψαράς βρεθεί εκτός εαυτού μπορεί να υπάρξει μεγάλο επεισόδιο. «Τη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια, και τη Σαμοθράκη, τις έχουν ισοπεδώσει εντελώς, τώρα έχουν πάει πιο νότια. Έχουν ξεθαρρέψει και έρχονται στη Θάσο, έχουν ρημάξει τη Λήμνο, έχει γίνει γύρω κρανίου τόπος» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο εν λόγω επεισόδιο, ο κ. Μανιός σημείωσε ότι δυο μέρες πριν το περιστατικό της Λέρου συνάδελφός του δέχτηκε πυρά από Τούρκο ψαρά μετά από φραστικό επεισόδιο, δυτικά της Σαμοθράκης προς τη Λήμνο, με έναν τούρκο να ρίχνει τρεις σφαίρες και μια ριπή. «Έχει ενημερωθεί το λιμεναρχείο και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας» δήλωσε, αναφέροντας ότι τα δύο αλιευτικά συναντήθηκαν σε σημείο που ο Έλληνας ψαράς ήταν πιο μπροστά από τον Τούρκο, ο οποίος ήθελε να περάσει. Όπως είπε ο πρόεδρος των γρι-γρι Καβάλας, ακολούθησε λεκτικό επεισόδιο, με τον Τούρκο να πυροβολεί.

Ως προς την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος, ο κ. Μανιός σημείωσε πως κινδυνεύουν οι γόνοι: «Τα σκάφη τους είναι διπλάσια και τριπλάσια από τα δικά μας… Δεν τηρούν κανένα κανόνα της ΕΕ για την καταστροφή των γόνων. Τα ψάρια που πιάνουν είναι πολύ μικρά, τα δίχτυα τους είναι παράνομα κατ’ εμάς, αυτούς δεν τους νοιάζει, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποβάθμισε το επεισόδιο της Κυριακής στη Λέρο, λέγοντας στο Ραδιόφωνο 24/7 πως οι καταθέσεις «φάσκουν και αντιφάσκουν», συστήνοντας ψυχραιμία.

Sponsored Post