ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/06/2020 07:25 EEST

Καταγγελίες για δεκάδες εγκαταλελειμμένα ζώα στους Παξούς – Τι απαντά ο Δήμαρχος

Εικόνες και βίντεο που έθεσε αναγνώστης στην διάθεση της HuffPost.

HuffPost Greece

Γατάκια αλλά και σκυλιά κάθε ηλικίας και κάθε ράτσας εντοπίζονται σε διάφορα μέρη εγκαταλελειμμένα από τα αφεντικά τους που προφανώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην φροντίδα τους. Αυτή είναι μια θλιβερή εικόνα που καταγράφεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως καταγγέλλουν δεκάδες φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και απλοί πολίτες, κατάσταση η οποία σαφώς επιδεινώθηκε μετά την οικονομική κρίση.

Παρόμοια όμως είναι η εικόνα και στο νησί των Παξών, όπου το φαινόμενο τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Το θέμα γνωστοποίησε στην  HuffPost ο κ. Βαγγέλης Ρούμπος, μόνιμος κάτοικος του νησιού τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, στον τόπο είναι σύνηθες φαινόμενο νεογέννητα ή νεαρά γατάκια να βρίσκονται πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών, σημεία σίτισης αδέσποτων και σε αυλές φιλόζωων, άλλοτε μέσα σε σακούλες, άλλοτε σε κιβώτια ή σε αυτοσχέδιες παγίδες.

Όσα από αυτά τα ζώα επιβιώνουν προστίθενται στον ήδη πολύ μεγάλο αριθμό αδέσποτων των Παξών ενώ η μέριμνα του Δήμου για την φροντίδα τους και την πάταξη τέτοιων περιστατικών είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Ο κ. Ρούμπος σχολιάζει πως σε μόλις δύο σημεία με κάδους σκουπιδιών κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού βρέθηκαν μέσα στο περασμένο καλοκαίρι πάνω από τριάντα νέα εγκαταλελειμμένα ζώα, ενώ η καταγραφή των περιστατικών δεν σταμάτησε ποτέ.

HuffPost Greece

«Άνθρωποι που αδιαφορούν να στειρώσουν τις γάτες τους ή τις γάτες της γειτονιάς τους αλλά και μαγαζάτορες ή επιχειρηματίες άλλων κλάδων που ”καθαρίζουν” τις επιχειρήσεις τους για την τουριστική σεζόν, επιλέγουν κάθε τόσο να ξεφορτώνονται όσες γάτες και νεογέννητα τους ενοχλούν, μεταφέροντας τες στα σκουπίδια και αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των ίδιων καθώς και για το πρόβλημα που δημιουργούν», επισημαίνει ο κάτοικος του νησιού, ο οποίος την ίδια ώρα συμπληρώνει πως τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά μένουν ατιμώρητα εξαιτίας του ότι «πολλοί δεν θέλουν να μπλέξουν».

Ο κ. Ρούμπος έχει στην διάθεσή του και δύο βίντεο που κατέγραψαν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών το καλοκαίρι του 2019 και τα οποία είναι ενδεικτικά της φυσικότητας με την οποία ορισμένοι αφήνουν συστηματικά ζώα στους κάδους των σκουπιδιών.

HuffPost Greece

 

Το επίμαχο υλικό

Στο πρώτο βίντεο ένα ζευγάρι πηγαίνοντας προς την πόλη του Γαΐου κάνει μια μικρή στάση προκειμένου να ξεφορτωθεί δύο μικρούς γάτους σε ένα σημείο όπου η εγκατάλειψη ζώων το καλοκαίρι είναι σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Ο ένας από αυτούς μάλιστα έχει ακρωτηριασμένο το ένα πίσω πόδι του ενώ ο άλλος φέρει κάταγμα στον μηρό. Στο δεύτερο βίντεο ένας κύριος, μαζί με τη σύζυγό του που τον περιμένει λίγο παραπάνω, μεταφέρει σε αυτοσχέδια ξύλινη παγίδα τρία πολύ νεαρά γατάκια στο ίδιο σημείο και τα αδειάζει λίγα μέτρα από τους κάδους.

Το δεύτερο βίντεο, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, είναι σύντομο προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δράστη, ο οποίος όπως δήλωσε στην έντονη συζήτηση που ακολούθησε εγκαταλείπει συστηματικά τα γατάκια που γεννούν οι γάτες του καθώς έχει δει πως «εκεί τα ταΐζουν».

Αναφέρεται φυσικά στους ελάχιστους εθελοντές που με τεράστιο προσωπικό κόστος σε χρήμα και χρόνο κάνουν αγώνα να φροντίσουν και να στειρώσουν τα δεκάδες αδέσποτα που ζουν σε κάθε σημείο με κάδους σκουπιδιών, εξ αιτίας αυτών ακριβώς των εγκληματικών τακτικών που έχουν φτάσει να θεωρούνται κάτι το φυσικό.

«Οπισθοδρομικές αντιλήψεις που δικαιολογούν κάθε είδους κακοποίηση ζώου παραμένουν ιδιαίτερα διαδεδομένες και έχουν οδηγήσει στην τραγική κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα πανελλαδικώς. Δυστυχώς βλέπουμε αυτές τις αντιλήψεις να εκφράζονται και από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι βάσει νόμου να διασφαλίζουν την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και να παρέχουν στους πολίτες ενημέρωση και τις απαραίτητες παροχές και διευκολύνσεις όσον αφορά την στείρωση και την φροντίδα τους», σημειώνει ο κάτοικος των Παξών.

ΗuffPost Greece

 

Και η έκκληση στις Αρχές

Κατόπιν αιτήσεως στον Δήμο για προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη ακόμα και των σοβαρά τραυματισμένων ζώων που φαίνονται στο πρώτο βίντεο, η απάντηση ήταν απλώς μια προτροπή να αφεθούν στο σημείο που βρέθηκαν, στους κάδους σκουπιδιών δηλαδή, ή να τα πάρει στο σπίτι του ο ίδιος ο εθελοντής, λέει ο κ. Ρούμπος.

«Όταν τα βίντεο των εγκαταλείψεων παρουσιάστηκαν στον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας προκειμένου να ζητηθεί κάποιου είδους μέριμνα για τα τόσα ζώα που εγκαταλείπονται και χρήζουν άμεσης βοήθειας και φιλοξενίας, ο Δήμαρχος απάντησε λέγοντας πως όπως οι γάτες επιβίωσαν χιλιάδες χρόνια στους Παξούς έτσι θα επιβιώσουν και τώρα, ενώ ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει την πράξη της εγκατάλειψης λέγοντας πως και αυτός το ίδιο θα έκανε αν είχε μια γάτα που γέννησε.

Ασφαλώς δεν είναι τα μόνα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που αδιαφορούν για τα όσα προβλέπει το άρθρο 9 του ν.4039/2012 σε σχέση με τις υποχρεώσεις των Δήμων για τα αδέσποτα. Δεν περιμένει κανείς από τους αρμόδιους να αλλάξουν νοοτροπία εν μια νυκτί, είναι όμως υποχρέωσή τους να εφαρμόζουν τα όσα ορίζουν οι νόμοι, πρώτα απ′ όλα αποκτώντας γνώση του προβλήματος και της κατάστασης που επικρατεί στα πλαίσια του Δήμου τους και στην συνέχεια εφαρμόζοντας ένα πρακτικό και αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης, στείρωσης, περίθαλψης και ενημέρωσης.

HuffPost Greece

Όσο συνεχίζουν οι Δήμοι να καταφεύγουν σε τακτικές μαζικής εξορίας των ζώων σε δάση, βουνά, ξερονήσια, μαζικές θανατώσεις, παράνομα κυνοκομεία και άλλα μπαλώματα που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά τιμωρούν τα ίδια τα ζώα, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει, θα διαιωνίζεται και η αντιμετώπισή της θα κοστίζει ολοένα και περισσότερο σε όλους.

Παράλληλα χρειάζεται οι ίδιοι να είμαστε σε θέση να καταγγέλλουμε κάθε περιστατικό εγκατάλειψης, κακοποίησης ή μη τήρησης των κανόνων ευζωίας. Ο νόμος προβλέπει βαριές ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση και πρόστιμα τα οποία μπορεί να φτάσουν τις τριάντα χιλιάδες ευρώ. Η καταγγελία αυτών των πράξεων δεν μας κάνει καταδότες αλλά προστάτες αυτών που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Αντιθέτως, η ανοχή απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση μας κάνει συνένοχους», προσθέτει, ενώ αναφέρεται και στην ύπαρξη πολλών αδέσποτων σκυλιών, που χωρίς να έχουν τροφή, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

HuffPost Greece

 

Η απάντηση του Δημάρχου

H HuffPost επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Παξών, κ. Σπύρο Βλαχόπουλο προκειμένου να λάβει κάποια απάντηση για το θέμα. Όπως ο ίδιος σχολιάζει, η αρμόδια για τα αδέσποτα επιτροπή που έχει δημιουργηθεί προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιθάλψει τα ζώα που εντοπίζει και δραστηριοποιείται για την καταπολέμηση του προβλήματος, χωρίς πολλές φορές να έχει καν τα μέσα.

Ο δήμαρχος από την πλευρά του, αναφέρει πως μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί δεκάδες αδέσποτες γάτες και σκύλοι που είτε έχουν δοθεί για υιοθεσία σε οικογένειες που έχουν την δυνατότητα, είτε έχουν μεταφερθεί στην Αγγλία σε φιλοζωικές οργανώσεις που διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για την φροντίδα των ζώων. Οι σκύλοι μεταφέρονται στην Κέρκυρα και από εκεί οδικώς στην Αγγλία.

HuffPost Greece

«Έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες για τους προορισμούς των ζώων. Όποιος θέλει μπορεί να μας τα ζητήσει. Καθημερινά κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ζώα στον δρόμο. Υπάρχουν όμως πολλά που είναι σε δύσβατα σημεία. Δεν μπορούμε να τα προσεγγίσουμε όλα, μόνο πέντε, έξι υπάρχουν αυτή την στιγμή έξω. Ζητάμε και την βοήθεια των πολιτών. Όποιος μπορεί να φιλοξενήσει κάποια αδέσποτη γάτα ή σκύλο, παρακαλούμε να το πράξει. Δεν υπάρχει μαζική εγκατάλειψη, πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά», τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος.

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece