ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2019 08:33 EEST

Καταγγελίες για επιθέσεις εναντίον τάνκερ στα ανοιχτά των ΗΑΕ

Δεν έχουν υπάρξει θύματα.

anucha sirivisansuwan via Getty Images

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χάλεντ αλ Φάλεχ κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι δύο σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια έγιναν την Κυριακή στόχος «επίθεσης δολιοφθορέων» στα ανοικτά των ακτών της Φουτζέιρα, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καταγγέλλοντας μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού με πετρέλαιο.

Το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια πήγαινε να φορτώσει σαουδαραβικό αργό από το λιμάνι Ρας Τανούρα για να το μεταφέρει σε πελάτες της ARAMCO στις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο Φάλεχ σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα, ούτε διαρροή καυσίμων, αλλά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δύο δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας.

Την Κυριακή, το ΥΠΕΞ των Εμιράτων γνωστοποίησε ότι τέσσερα εμπορικά πλοία έγιναν στόχος «επιχειρήσεων δολιοφθοράς» κοντά στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ, που δεν είχαν θύματα. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της δολιοφθοράς.

 Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) καταδίκασε αυτές τις «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» την Κυριακή.

Η ενέργεια αυτή «θα κλιμακώσει τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της», έκρινε ο Άμπντουλ Λατίφ Αζ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του ΣΣΚ.

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, διαβεβαιώνοντας ότι στέκει στο πλευρό των ΗΑΕ.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «καταδικάζει όλες τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ» και την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των εμιράτων, το WAM, μετέδωσε νωρίτερα ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, ακριβώς έξω από τα Στενά του Ορμούζ. Το Στενό αποτελεί ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων - μεταξύ άλλων ενός αεροπλανοφόρου - στη Μέση Ανατολή σε αντίδραση στις «ξεκάθαρες» ενδείξεις περί «άμεσων απειλών» από το Ιράν για τις οποίες μιλά ο Λευκός Οίκος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)