ΚΟΙΝΩΝΙΑ
29/01/2018 12:30 EET

Καταγγελίες για μαζικές «εισβολές» τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος

Dreamer Company via Getty Images

Για έντονη κινητικότητα τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος, που προκαλεί αγανάκτηση και ανησυχία στους Έλληνες ψαράδες της περιοχής, κάνει λόγο δημοσίευμα του inkomotini.news, που συνοδεύεται από φωτογραφίες και εικόνες από ραντάρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Έλληνες αλιείς αναφέρουν πως τα τουρκικά γρι-γρι πηγαίνουν όλο και πιο δυτικά- «είναι θέμα χρόνου να φτάσουν στον Θερμαϊκό», προσθέτοντας ότι σε όλο το Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη ως την Καβάλα είναι μόλις 30. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι αλιείς συνηθίζουν να κινούνται στο όριο των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές (πάνω από αυτό θεωρούνται διεθνή ύδατα), αλλά πολλές νύχτες το παραβιάζουν.

 

 

Το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τις καταγγελίες 5-10 τουρκικά γρι-γρι είχαν εισέλθει στα ελληνικά ύδατα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος Καβάλας. Επίσης, όπως αναφέρει το inkomotini.news, ένας Έλληνας καπετάνιος, ο Πέτρος Καραβέτης, έδωσε εικόνες από ραντάρ όπου εμφανίζονταν πάνω από 50 τουρκικά σκάφη ανατολικά της Θάσου. Ο ίδιος κατήγγειλε πως οι Τούρκοι προκαλούν συχνά, περνώντας κοντά από από τα ελληνικά αλιευτικά με μεγάλες ταχύτητες, κάποιες φορές και χωρίς φώτα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, κάποια τουρκικά σκάφη είναι μήκους άνω των 50 μέτρων- ενώ επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Τούρκοι δεν δεσμεύονται από τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλιείας, οπότε, για παράδειγμα, στην περίπτωση της αλίευσης τόνου, ψαρεύουν όποτε θέλουν και όσο θέλουν, τη στιγμή που για τους Έλληνες επιτρέπεται μόνο έναν μήνα τον χρόνο, με ειδική άδεια και πλαφόν. 

Sponsored Post