ΔΙΕΘΝΕΣ
28/12/2017 18:30 EET

Κατηγορίες σε βάρος Βόσνιων μουσουλμάνων για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων αμάχων

Explora_2005 via Getty Images

Εισαγγελείς στο Σαράγεβο απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος 14 Μουσουλμάνων της Βοσνίας που ήταν αξιωματικοί ή στρατιώτες στην περίοδο του πολέμου της δεκαετίας του 1990 και κατηγορούνται για φόνους, βασανιστήρια και διωγμούς άμαχων Σερβοβόσνιων γύρω από την πόλη Κόνγιτς.

Δέκα από τους κατηγορουμένους είναι ήδη προφυλακισμένοι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την εισαγγελία του Σαράγεβο.

«Δεκατέσσερις κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν τους φόνους δεκάδων Σέρβων αμάχων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών διαφόρων ηλικιών, βασανιστήρια, ληστείες και διωγμούς σχεδόν ολόκληρου του σερβικού πληθυσμού από την περιοχή της Κόνγιτς».

Επίσης η εισαγγελία παρέπεμψε τέσσερις αξιωματικούς του στρατού των Σερβοβόσνιων για γενοκτονία σε βάρος Μουσουλμάνων που προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Σρεμπρένιτσα αφού η πόλη αυτή της ανατολικής Βοσνίας έπεσε στα χέρια των Σέρβων τον Ιούλιο 1995.

Οι τέσσερις Σέρβοι πρώην αξιωματικοί από την ανατολική πόλη Βλασένιτσα κατηγορούνται ότι σταμάτησαν μια οχηματοπομπή Μουσουλμάνων που διέφευγαν από τη Σρεμπρένιτσα, χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τους λήστεψαν.

«Οι γυναίκες βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, ενώ περισσότεροι από 20 άνδρες μεταφέρθηκαν σε γειτονικό σχολείο, όπου ... κρατήθηκαν σε απάνθρωπες συνθήκες ... και στις 13-14 Ιουλίου (1995) μεταφέρθηκαν και εκτελέσθηκαν στο χωριό Μερσίτσι», αναφέρεται στη δήλωση της εισαγγελίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)