Κατήγγειλε δήμαρχο στην Ιαπωνία για σεξουαλική επίθεση και την τιμώρησαν με αφαίρεση της έδρας της

Ήταν η μόνη γυναίκα δημοτική σύμβουλος στην πόλη - Ο απίστευτος "λόγος" που το 90% των συνδημοτών της ψήφισε κατά της.
Flower Demo, το κίνημα στην Ιαπωνία που καταγγέλλει την στάση των αρχών σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών.
Flower Demo, το κίνημα στην Ιαπωνία που καταγγέλλει την στάση των αρχών σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών.
NurPhoto via Getty Images

Η μόνη γυναίκα μέλος Δημοτικού Συμβουλίου σε πόλη της Ιαπωνία έχασε την έδρα της επειδή τόλμησε να καταγγείλει τον Δήμαρχο για σεξουαλική επίθεση, με την συντριπτική πλειοψηφία των συνδημοτών της να τάσσεται κατά της.

Η Σόκο Αράι μέχρι χθες ήταν δημοτική σύμβουλος στο Κουράτσου, ένα δημοφιλές θέρετρο με ιαματικές πηγές βορειοδυτικά του Τόκιο αλλά εξέπεσε του αξιώματος αφού πάνω από το 90% των κατοίκων ψήφισαν για την καθαίρεσή της με την αιτιολογία πως η καταγγελία της έβλαπτε τη φήμη της πόλης.

Η ιστορία της Αράι έρχεται να αναδείξει με τον πλέον ηχηρό τρόπο πόσο βαθεία είναι ριζωμένα στην ιαπωνική κοινωνία στερεότυπα σε βάρος των γυναικών που ακόμη και όταν είναι θύματα αδικημάτων που σχετίζονται με το φύλο τους στα μάτια πολλών Ιαπώνων είναι ”ένοχες”.

Σημειώνεται δε πως η χώρα έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση γυναικών στα κοινά και πιο συγκεκριμένα σε δημόσια αξιώματα.

Η Αράι, σε ένα e-book που δημοσιεύτηκε πέρυσι τον Νοέμβριο ισχυρίζεται πως ο δήμαρχος του Κουράτσου, Ναμπουτάντα Κουροϊοβα την «εξανάγκασε να επιδοθεί σε σεξουαλικές επαφές» μαζί του, στο γραφείο του το 2015.

Όπως αναφέρει για τον 73 ετών, «ξαφνικά με πλησίασε, με φίλησε και με έσπρωξε κάτω, στο πάτωμα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούσα να τον απωθήσω».

Ο Δήμαρχος αρνήθηκε τη σεξουαλική επίθεση λέγοντας ότι η πόρτα του γραφείου του και οι κουρτίνες ήταν ανοιχτές την ημέρα του φερόμενου περιστατικού. Μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση για δυσφήμιση στην τοπική αστυνομία.

CHARLY TRIBALLEAU via Getty Images

Οι ισχυρισμοί της Αράι, όπως αναφέρει ο Guardian, πυροδότησαν την οργισμένη ανδρών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και μια εκστρατεία προσωπικών επιθέσεων εναντίον της γυναίκας η οποία εκλέγεται ως ανεξάρτητη από το 2011.

Συνάδελφοι σύμβουλοι της, ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσής της τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από τις νομαρχιακές αρχές.

Πολιτικά πρόσωπα την κατηγόρησαν ότι «βλάπτει την αξιοπρέπεια» του συμβουλίου και συγκέντρωσαν αρκετές υπογραφές για να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία με ερώτημα περί αφαίρεσης της έδρας της.

Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται εκπρόσωπο του δημαρχείου, από τους 2.835 κατοίκους που ψήφισαν, οι 2.542 να ταχθούν υπέρ της απομάκρυνση της Αράι.

Η Αράι, 51 ετών σήμερα, δεν έκανε όμως πίσω σε ό,τι αφορά την καταγγελία της και χαρακτηρίζει την ψηφοφορία ως «άδικη και παράλογη».

«Δεν θα τρομοκρατηθώ από πιέσεις ανθρώπων που έχουν εξουσία» δηλώνει σύμφωνα με το Asahi Shimbun.

Οι πρώην συνάδελφοί της υπερασπίστηκαν την απόφαση, λέγοντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK ότι τώρα «θέλουν να εργαστούν για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης φήμης» του Κουράτσου, μιας πόλης 6.200 ανθρώπων που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Μια κάτοικος της περιοχής, από τους ελάχιστους που υποστήριξαν την Αράι, μιλώντας στο Asashi αναφέρει: «Αν κάποιος χάσει τη δουλειά του μετά από ισχυρισμούς περί σεξουαλικής επίθεσης, τότε και άλλοι άνθρωποι σε άλλους χώρους εργασίας θα δυσκολευτούν να υψώσουν τις φωνές τους επειδή θα φοβούνται πως θα απολυθούν».

H δημοσιογράφος Ίτο.
H δημοσιογράφος Ίτο.
Takashi Aoyama via Getty Images

Η αντίδραση στους ισχυρισμούς της Arai, στρέφει ξανά την προσοχή στις καταγγελίες περί αποτυχίας (ή μάλλον απροθυμίας) τον ιαπωνικών αρχών να ερευνήσουν υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με μια κυβερνητική έρευνα του 2017, μόλις ένα 4% των γυναικών δηλώνουν σεξουαλικές επιθέσεις.

Η δε πίεση στις ιαπωνικές αρχές να λάβουν σοβαρότερα καταγγελίες για βιασμό, αυξάνει και μετά την υπόθεση της δημοσιογράφου Σιόρι Ιτο η οποία είναι και το πρόσωπο-σύμβολο του ιαπωνικού Μetoo κινήματος, η οποία κατηγόρησε διάσημο δημοσιογράφο της ιαπωνικής τηλεόρασης για βιασμό.

Η αστυνομία αποφάσισε να μην συλλάβει τον Ναριγιούκι Γιαμαγκούτσι, ωθώντας την Ίτο να καταθέσει αστική αγωγή, την οποία κέρδισε στα τέλη του περασμένου έτους. Ο Γιαμαγκούτσι, ο οποίος αρνείται τις καταγγελίες σε βάρος του, διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση στην Ίτο.

Δημοφιλή