LIFE

Κάθε λάθος και ένα μάθημα...

Ποια πιστεύεις πως είναι τα 3 μεγαλύτερα λάθη που έχεις κάνει έως τώρα στη ζωή σου;
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Τα λάθη σε μια σχέση έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από όση πιστεύαμε. Ο bestselling συγγραφέας σχέσεων Νικόλας Ουρανός δείχνει το δρόμο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα λάθη σε πολύτιμα μαθήματα για τη σχέση μας!

Θα μου πείτε τώρα πως προσπαθώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα και πως θέλω να χρυσώσω το χάπι για κάθε μας αποτυχία ή πλήγμα. Και όμως, πιστεύω πως αν δεν αγαπήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας σταματώντας να αυτομαστιγωνόμαστε, δε θα έχουμε την πραγματική ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας αναβαθμισμένο σε μια σχέση.

Και όταν λέω να δούμε τα λάθη μας σαν μαθήματα, φυσικά και δεν εννοώ να τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια. Τι είναι τελικά το λάθος; Μια συνθήκη για να κατηγορούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους; Ή τελικά είναι το «όνομα» που βρήκαμε να δώσουμε στη συνεχή διαδικασία μάθησής μας, στο «σχολείο» της ζωής; Και όπου «σχολείο», τι πιο ταχύρρυθμο από αυτό της ερωτικής σχέσης…

Τα περισσότερα λάθη που γίνονται από ένα ζευγάρι μέσα σε μια σχέση αφορούν την επικοινωνία. Συνήθως κινούμαστε στα δύο άκρα: είτε καταπιέζουμε τα συναι- σθήματά μας είτε ξεσπάμε σε επαναλαμβανόμενους τσακωμούς. Η «λάθος» προσέγγιση δηλαδή έχει να κάνει όχι γενικά με την επικοινωνία, αλλά με την ποιότητά της. Τις περισσότερες φορές παίρνουμε τα πράγματα πολύ προσωπικά: «Γιατί το λες αυτό και γιατί σε εμένα;» Και άλλες φορές τα μπολιασμένα από τον θυμό και την ένταση συναισθήματα μας κάνουν να ξεστομίσουμε λόγια για τα οποία έπειτα από λίγο θα νιώθουμε ντροπή.

Θέλουμε πραγματικά να είμαστε ευτυχισμένοι; Ποιος μας έμαθε ότι μια σχέση είναι «ολοκληρωμένη» όταν βάλλεται από τσακωμούς και καβγάδες; Αλλάζει αυτό; Φυσικά και αλλάζει! Αρκεί η αλλαγή να ξεκινήσει από εμάς.Όλοι το κάναμε στις προηγούμενες σχέσεις μας και... προφανώς δε δούλεψε. Ήταν εύκολο, αλλά συνάμα βαρετό και επαναλαμβανόμενο να παρατηρούμε και να στιγματίζουμε τα λάθη του συντρόφου μας δυναμιτίζοντας το κλίμα στη σχέση. Σε αυτό το νέο μας ξεκίνημα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι – ακόμα και προτού βρεθούμε στη νέα μας σχέση - ότι ο μεγαλύτερος καταλύτης για αλλαγή είναι η πλήρης αποδοχή του επόμενου συντρόφου μας όπως είναι.

Ας αποφορτίσουμε λοιπόν από την έννοια του λάθους τα λάθη μας και ας τα αγαπήσουμε χωρίς να φοβόμαστε πως θα μας κοστίσουν στη δυναμική μας συνέχεια. Και να θυμόμαστε: αν κάνουμε λάθη, να κάνουμε πάντα καινούρια!

Ας αναλάβουμε δράση λοιπόν!

Ποια πιστεύεις πως είναι τα 3 μεγαλύτερα λάθη που έχεις κάνει έως τώρα στη ζωή σου; Μπορείς να τα γράψεις σαν επικεφαλίδες σε τρεις διαφορετικές σελίδες του τετραδίου σου. Κάτω από αυτό αφιέρωσε 5 γραμμές για καθένα, γράφοντας την ιστορία του και τους πρωταγωνιστές της. Και από κάτω γέμισε όλη την υπόλοιπη σελίδα με το τι έμαθες από εσύ από αυτό, πού έγινες καλύτερος, τι σε βοήθησε αυτό να κατανοήσεις πρώτα για εσένα και μετά για τους υπόλοιπους. Μπορείς να αναφέρεις επίσης σε τι σε βοήθησε αυτή σου η εμπειρία από τότε και ύστερα.

Αυτή η άσκηση θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι στη ζωή κάτι που πολύ εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε ως λάθος στην πραγματικότητα, υπό την κατάλληλη οπτική γωνία, μπορεί να εξελιχθεί στο καλύτερο μάθημά μας.

Νικόλας Ουρανός

Βραβευμένος συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλητής,Life & Relationship Coach

Περισσότερα στοwww.jillandnikolas.com