Κάθε πότε να ζυγιζόμαστε και ποια είναι η κατάλληλη ώρα

Ας μάθουμε τι οφείλουμε να γνωρίζουμε για το νούμερο της ζυγαριάς μας.
Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή σχέση με την ζυγαριά του
Flashpop via Getty Images
Ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή σχέση με την ζυγαριά του

Το ζύγισμα του βάρους είναι από τις πιο αγχωτικές στιγμές στην ζωή του ατόμου που ασχολείται με την διατροφή και το σώμα του.

Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το βάρος τους χωρίζονται σε όσους αγχώνονται και σκέφτονται το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά τους και σε όσους αντιδρούν πιο χαλαρά σε ότι και αν δείξει η ζυγαριά. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκουμε, ας διαβάσουμε παρακάτω ποια είναι η κατάλληλη ώρα για ζύγισμα και ότι άλλο οφείλουμε να γνωρίζουμε για το νούμερο της ζυγαριάς.

Τι δείχνει η μέτρηση της ζυγαριάς μας;

Σύμφωνα με την Μαριλένα Πετράκου, διαιτολόγο - διατροφολόγο από το Κερατσίνι. η μέτρηση της ζυγαριάς δείχνει την συνολική πυκνότητα του σώματος μας, δηλαδή το σύνολο των οστών, των ιστών, των οργάνων, των μυών, του νερού και του λίπους που έχουμε στο σώμα μας. Στην ουσία, η ζυγαριά χρησιμοποιείται ως εργαλείο μέτρησης του συνόλου του σώματος και τίποτα παραπάνω. Όμως, λόγω των συνεχών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα μας η ζυγαριά είναι η πιο υποκειμενική και μεταβλητή μέτρηση που μπορούμε να κάνουμε

“Η πρωινή ώρα λίγο μετά το ξύπνημα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, είναι η βέλτιστη για ζύγισμα, και όχι το απόγευμα ή το βράδυ.”

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το βάρος μας;

Το βάρος μας αλλάζει μέσα στην ημέρα ανά ώρα και ανά χρονική στιγμή της ημέρας. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το νούμερο της ζυγαριάς είναι :

  • η στιγμή της ημέρας
  • πότε ήταν η τελευταία μας προπόνηση ή αν δεν υπάρχει καμία φυσική δραστηριότητα
  • τα επίπεδα του άγχους μας
  • η ώρα του τελευταίου γεύματός μας
  • η σύσταση του τελευταίου γεύματος μας και των ημερήσιων γευμάτων μας συνολικά
  • στις γυναίκες, η ύπαρξη της εμμήνου ρύσεως ή η καθυστέρηση αυτής ή και η φάση της ωορρηξίας που μπορεί να βρισκόμαστε
  • οι εντερικές μας συνήθειες (πχ δυσκοιλιότητα, διάρροια)
  • η φαρμακευτική μας αγωγή
  • τα επίπεδα εφίδρωσης μας
  • η πρόσληψη νερού και νατρίου των τελευταίων ημερών
  • οι συνήθειες και οι ώρες του ύπνου μας
  • η πρόσληψη καφέ, αλκοόλ και υδατανθράκων στα τελευταία γεύματά μας

Τι δεν δείχνει η ζυγαριά μας;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος μας είναι πάρα πολλοί και πολλοί ακόμα που δεν αναφέρθηκαν. Γι′ αυτό τον λόγο, το νούμερο της ζυγαριάς μας είναι καλό να το χρησιμοποιούμε μόνο για να παρακολουθούμε την πορεία μας και όχι για να μας καθορίζει.

Το νούμερο της ζυγαριάς αν δεν δείχνει την πορεία μας προς τις σωστές διατροφικές συνήθειες, δεν δείχνει αν κάναμε σωστά το πρόγραμμα διατροφής μας, ούτε αν φάγαμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σήμερα, και φυσικά δεν δείχνει το πως φαινόμαστε στον έξω κόσμο.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα και συνθήκες για την σωστή ζύγιση;

Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική η ζύγιση σου, ας προσπαθήσουμε :

  • να είναι σε πρωινή ώρα
  • να φοράμε όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα ή και ιδανικά κανένα ρούχο
  • να μην έχουμε πιει ή φάει τίποτα
  • να έχουμε επισκεφτεί την τουαλέτα
  • να μην βρισκόμαστε σε φάση εμμήνου ρύσεως
  • να έχουμε τοποθετήσει την ζυγαριά σε ένα σταθερό σημείο, πχ πλακάκι ή μάρμαρο

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αποφύγουμε να ζυγιζόμαστε τα Σαββατοκύριακα ή την Δευτέρα αν τα γεύματά μας εκείνες τις ημέρες είναι πιο ελεύθερα. Ας διαλέξουμε μία άλλη ημέρα μέσα στην εβδομάδα, κατά προτίμηση ας κρατήσουμε την ίδια, κι ας προσπαθήσουμε να τηρούμε την ίδια ρουτίνα πριν ζυγιστούμε.

H ώρα της μέτρησης έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της αλλαγής της σύστασης του σώματος. Για παράδειγμα, μέχρι το απόγευμα μπορεί να έχουμε καταναλώσει δυο καφέδες και δυο γεύματα, επομένως το νούμερο να είναι ελαφρώς αυξημένο από τα υγρά και τα τρόφιμα, και όχι γιατί όντως έχουμε προσλάβει κάποιο βάρος.

Για τον λόγο αυτό, η πρωινή ώρα λίγο μετά το ξύπνημα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, είναι η βέλτιστη για ζύγισμα, και όχι το απόγευμα ή το βράδυ.

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγιζόμαστε;

Η ιδανική συχνότητα της μέτρησης εξαρτάται από τον τύπο της προσωπικότητάς μας και την επίδραση που έχει η ζυγαριά σε εμάς. Αν θεωρούμε ότι το νούμερο αυτό μας αγχώνει, ας αποφύγουμε να ανεβαίνουμε στην ζυγαριά πάνω από μία φορά την εβδομάδα ή ακόμα και μία φορά στις δυο εβδομάδες.

Το καθημερινό ζύγισμα δεν φαίνεται να ωφελεί περισσότερο την προσπάθειά μας, αντιθέτως μπορεί να γίνει εμπόδιο στην ψυχολογία και την πρόοδο μας. Αν, όμως, θεωρούμε ότι το τακτικό ζύγισμα μπορεί να μας ενισχύσει, ας φροντίσουμε να τηρούμε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις για να έχουμε ένα πιο έγκυρο αποτέλεσμα μετρήσεων.

Οι περισσότερες συστάσεις προτείνουν το εβδομαδιαίο πρωινό ζύγισμα μόνο σε περιπτώσεις που το άτομο δεν νιώθει ψυχολογική πίεση από αυτήν την διαδικασία. Ιδανικά, ας δοκιμάσουμε να τηρούμε ένα ημερολόγιο καταγραφής βάρους για να παρατηρούμε από μόνοι μας τις διαφορές. Μην δοκιμάσουμε να ανεβαίνουμε μέσα στην ημέρα διαφορετικές ώρες καθώς το νούμερο μεταβάλλεται συνεχώς και πιθανόν να ανεβαίνει όσο περνάει η ημέρα ανάλογα με τα γεύματα και την πρόσληψη νερού.

Κλείνοντας, είναι καλό να θυμόμαστε πώς ο καθένας μας έχει μια ξεχωριστή σχέση με την ζυγαριά του. Όσες φορές και αν μετρηθούμε, ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον μέσο όρο των σωστών μετρήσεων και την συνολική διατροφική προσπάθεια που έχουμε επιτύχει.

ΠΗΓΗ: fmh