Καζακστάν: Γιατί  ο «παράδεισος» του Bitcoin χάνει την αίγλη του

Μεγάλοι miners προσπαθούν να την εγκαταλείψουν. Πέρυσι ήταν δεύτερο κέντρο εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
NurPhoto via Getty Images

Μεγάλη είναι η πιθανότητα το Καζακστάν να μην συνεχίσει να αποτελεί πλέον «καταφύγιο» του Bitcoin όπως ήταν κάποτε, σύμφωνα με ορισμένους μεγάλους miners που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη χώρα, μετά τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου την περασμένη εβδομάδα που ενίσχυσαν τους φόβους για αυστηροποίηση της νομοθεσίας.

Οι κυβερνητικές διακοπές του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων αναταραχών στη χώρα, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης κρυπτονονισμάτων στον κόσμο, προκάλεσαν πτώση της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος του Bitcoin κατά περίπου 13%, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρυπτονομίσματος.

Ο Alan Dorjiyev του Εθνικού Συνδέσμου Βιομηχανίας Blockchain και Κέντρο Δεδομένων στο Καζακστάν, ο οποίος εκπροσωπεί το 80% των νόμιμων εταιρειών εξόρυξης στη χώρα, δήλωσε ότι οι περισσότεροι παραγωγοί εξόρυξης κρυπτονομισμάτων έχουν πλέον επανέλθει σε λειτουργία.

Ωστόσο, η επανέναρξη των εργασιών μπορεί να κρύβει τα προβλήματα που δημιουργούνται για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων στη χώρα, σύμφωνα με τέσσερις μεγάλους miners που ερωτήθηκαν από το Reuters, με ορισμένους να λένε ότι οι ίδιοι ή οι πελάτες τους μπορεί να αναζητήσουν άλλες χώρες για να δραστηριοποιηθούν.

Η διακοπή του Διαδικτύου επιτείνει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα και τις προοπτικές της εν λόγω δραστηριότητας, καθώς ελλοχεύει αυστηρότερη κρατική εποπτεία, δήλωσαν οι εν λόγω miners.

Ο Vincent Liu, ένας miner που μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Καζακστάν από την Κίνα για να επωφεληθεί από τη φθηνή ενέργεια της χώρας, δήλωσε ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον τον οδήγησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μεταφέρει τις δραστηριότητές του στη Βόρεια Αμερική ή τη Ρωσία.

″Δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα, αποκαλούσαμε το Καζακστάν παράδεισο του mining λόγω του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και της σταθερής ηλεκτρικής ενέργειας”, δήλωσε ο Liu.

Το Καζακστάν πέρυσι έγινε το δεύτερο κέντρο εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσελκύοντας miners και κρατήσεις κέντρων δεδομένων από την πρώην παγκόσμια ηγέτιδα Κίνα, μετά την καταστολή του κλάδου από το Πεκίνο.

Τον Αύγουστο, το Καζακστάν αντιπροσώπευε το 18% του παγκόσμιου “hashrate” (ποσότητα υπολογιστικής ισχύος που χρησιμοποιείται από υπολογιστές συνδεδεμένους στο δίκτυο του Bitcoin). Αυτό ήταν αυξημένο από 8% τον Απρίλιο, πριν οι Κινέζοι miners μετακινήσουν μηχανήματα και αγοράσουν χωρητικότητα σε κέντρα δεδομένων του Καζακστάν.

Δυνατό παιχνίδι

Οι ″φάρμες″ εξόρυξης κρυπτονομισμάτων του Καζακστάν τροφοδοτούνται ενεργειακά ως επί το πλείστον από γερασμένα εργοστάσια άνθρακα, τα οποία αποτελούν πονοκέφαλο για τις Αρχές, καθώς προσπαθούν να απεξαρτήσουν την οικονομία από τον άνθρακα. Οι miners έχουν αναγκάσει το πρώην σοβιετικό κράτος να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια και να περιορίσει τις εγχώριες προμήθειες.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν εξετάζει τώρα τον τρόπο φορολόγησης και ρύθμισης αυτών των εταιριών.

Ο Din-mukhammed Matkenov, συνιδρυτής του crypto miner BTC KZ, δήλωσε ότι η εισροή Κινέζων miners επιδείνωσε τα προβλήματα των εγχώριων, «καταπίνοντας» μεγάλα ποσοστά ενέργεια. Οι πελάτες μπορεί να κοιτάξουν να μετακινηθούν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, είπε.

″Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη και η σταθερότητα της βιομηχανίας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στο Καζακστάν κινδυνεύει”, δήλωσε ο Matkenov, η εταιρεία του οποίου διαθέτει τρία κέντρα δεδομένων στο Ekibastuz, μια πόλη στο βόρειο Καζακστάν, που λειτουργούν πάνω από 30.000 εξορυκτικές εγκαταστάσεις. Η αποσπασματική παροχή ρεύματος έχει περιπλέξει τη λειτουργία της εταιρείας, πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Ωστόσο, οι σχετικά χαμηλοί φόροι, το εργατικό κόστος και ο εξοπλισμός του Καζακστάν εξακολουθούν να προσφέρουν πλεονεκτήματα, δήλωσαν οι τέσσερις miners. Η ενέργεια κοστίζει περί τα 0,03-0,04 δολάρια ανά κιλοβάτ, δήλωσε ο Matkenov, παρόμοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαμηλότερα από τα 0,05 δολάρια στη Ρωσία.

″Υπάρχει μια ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα που επιτρέπει σε καλά κεφαλαιοποιημένα πρότζεκτ να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα ήταν δυνατό στη Δύση”, δήλωσε ο Mike Cohen της μεταλλευτικής εταιρείας Pow.re, με έδρα τον Καναδά.

″Όσοι είναι πρόθυμοι να εγκαταστήσουν δραστηριότητες στην περιοχή έχουν μεγαλύτερη ανοχή στον γεωπολιτικό κίνδυνο και δεν αποθαρρύνονται από τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα”.

Δημοφιλή