Κένυα: Η χειρότερη «εισβολή» ακρίδας τα τελευταία 70 χρόνια - Μέχρι και οι αγελάδες αγανάκτησαν

Δισεκατομμύρια ακρίδες της ερήμου σαρώνουν τα πάντα και προκαλούν καταστροφές
Njeri Mwangi / Reuters

Τεράστια σμήνη ακρίδων σαρώνουν την ανατολική Αφρική, στον απόηχο και πιθανότατα εξαιτίας των ακραίων καιρικών μεταβολών, σε περιοχές που μαστίζονται εναλλάξ από την καταστροφική ξηρασία και τις πλημμύρες.

«Ακόμη και οι αγελάδες αναρωτιούνται τι συμβαίνει”, δήλωσε ο Ndunda Makanga, ο οποίος πέρασε ώρες την Παρασκευή προσπαθώντας να διώξει τις ακρίδες από τις καλλιέργριές του. «Δεν έχουν αφήσει τίποτα, έχουν φάει τα πάντα» σχολιάζει.

Ακόμα και ένα μικρό σμήνος από τα εν λόγω έντομα μπορεί να καταναλώσει αρκετή τροφή για 35.000 ανθρώπους ημερησίως, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε από το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Njeri Mwangi / Reuters

Περίπου 70.000 εκτάρια - 172.973 στρέμματα - γης στην Κένυα είναι ήδη «πιασμένα» από τα ροδοκόκκινα φτερωτά έντομα. Ένα μόνο σμήνος μπορεί να περιέχει μέχρι 150 εκατομμύρια ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γεωργικής γης - μια έκταση περίπου 250 γηπέδων ποδοσφαίρου, λένε οι αρχές.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίρι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Njeri Mwangi / Reuters

Περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για την ενίσχυση του εναέριου ψεκασμού φυτοφαρμάκων, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμησή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, ειδικά στη Σομαλία, όπου τμήματα της χώρας βρίσκονται ελέγχονται από την Αλ Σαμπάαμπ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Njeri Mwangi / Reuters

Το εντυπωσιακό της πρωτοφανούς αυτής εικόνας είναι όταν ξεκουράζονται πάνω στα δέντρα, μετατρέποντάς τα σε... κίντρινα. Και όταν αποκολληθούν από αυτά, σχηματίζουν κιτρινωπά συννεφάκια.

Njeri Mwangi / Reuters

Οι αγρότες φοβούνται να αφήσουν τα βοοειδή έξω για βόσκηση ενώ όλες ανεξαιρετως οι καλλιέργιες κινδυνεύουν να αφανιστούν.

TONY KARUMBA via Getty Images

Το διαρκώς μεταβαλλόμενο κλίμα ένεκα κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη αναπαργωγή τους.

Πηγή : CBS

Δημοφιλή