ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/10/2016 05:36 EEST | Updated 16/10/2016 07:20 EEST

Δεν θα ισχύσει τελικά ο περιορισμός του 25% για τη συμμετοχή βουλευτών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

synedrio

Στιγμιαίες αναταράξεις δημιουργήθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους βουλευτές, αλλά τα πράγματα αποκαταστάθηκαν με παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τις πολύωρες δια ανατάσεως της χειρός ψηφοφορίες που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου προτάθηκε μεταξύ άλλων μία αλλαγή στο Καταστατικό του κόμματος ώστε και οι βουλευτές (μετά τους υπουργούς και τα διορισμένα στελέχη) να ενταχθούν στο όριο του 25% που ισχύει για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα το άρθρο 27 παρ. 5 ορίζει ότι «τα στελέχη που κατέχουν αμειβόμενη κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου ή μέλος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού / Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής / ΔΕΚΟ / ΝΠΔΔ / Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, Υφυπουργοί), δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 25% των μελών κάθε οργάνου του κόμματος». Η πρόταση ήταν να προστεθούν στο 25% και οι βουλευτές, οι οποίοι σε αντίθεση με τους άλλους είναι αιρετοί.

Η ηγεσία ήταν αντίθετη στην πρόταση. Το προεδρείο έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση και προς έκπληξη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι σύνεδροι ψήφισαν και οι βουλευτές να ενταχθούν στον «κόφτη» του 25%, καθώς ήταν φανερό πως σε πολλούς συνέδρους ήταν ασαφές το τι ακριβώς ψήφιζαν.

Αμέσως πήρε το λόγο ο Αλ. Τσίπρας και είπε στους συνέδρου πως «δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει τι ψηφίσατε, αλλά είστε ενάντια στην εισήγησή μου», ζήτησε να γίνει η οργανωμένη συζήτηση που προβλέπεται (με δύο εισηγητές από κάθε πλευρά), ενώ επισημάνθηκε πως το συνέδριο δεν μπορεί να αλλάξει το Καταστατικό του κόμματος αφού είναι τακτικό και όχι καταστατικό συνέδριο.

Τελικά η ρύθμιση δεν θα ισχύσει, γιατί έγινε νέα ψηφοφορία και με τεράστια πλειοψηφία αποφάσιστηκε οι βουλευτές που είναι αιρετοί και όχι διορισμένοι να μην περιλαμβάνονται στον κόφτη του 25%.