Κυπριακό: Νέα πενταμερή ανακοίνωσε ο Γκουτέρες, «δεν υπάρχει κοινό έδαφος»

«Δεν τα παρατάω» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Anadolu Agency via Getty Images

Νέα πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο Α.Γκουτέρες ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά δεν παρατάμε την προσπάθεια», κάνοντας λόγο για μια δύσκολη συνάντηση που προηγήθηκε.

Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλιστεί κοινό έδαφος για συνομιλίες.

YIANNIS KOURTOGLOU via REUTERS

Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνουν στο μεταξύ διαβουλεύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την γεφύρωση του χάσνατος. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είπε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις διαφορετικές θέσεις που τέθηκαν στην άτυπη Διάσκεψη.

.
.
Anadolu Agency via Anadolu Agency via Getty Images

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Κληθείς να πει πώς θα ενεργήσουν τα Ηνωμένη Εθνη, δεδομένου ότι η άποψη των Τουρκοκυπρίων αφορά τη δημιουργία δύο κρατών ενώ τα ψηφίσματα αφορούν σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, είπε ότι είναι αδύνατο να τετραγωνίσεις τον κύκλο στη γεωμετρία, αλλά πολύ κοινότυπο στην πολιτική.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το αδιέξοδο για εξεύρεση λύσης ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό οφείλεται κυρίως στη στάση της τουρκικής πλευράς και την απαίτησή της για εκ των προτέρων αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.

Η απόφαση για μια νέα άτυπη πενταμερή σε 2-3 μήνες αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την Τουρκία, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

.
.
DENIS BALIBOUSE via REUTERS

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι ψάχνει για τη μέση γραμμή ανάμεσα στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και την απαίτηση των Τούρκων για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας.

Η τουρκική πλευρά απέρριψε το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου γιατί θεωρεί πως αποτελεί αναβάθμιση της διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η Αγκυρα συνεχίζει να κρατά το Κυπριακό στα δικά της μέτρα, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος σε μια πρώτη ανάγνωση των τελευταίων εξελίξεων.

Anadolu Agency via Getty Images

Αναστασιάδης: Λύση δυο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή

«Η δική μας πλευρά ήταν απόλυτα συνεπής στα όσα διακήρυττε. Εχουμε καταρρίψει ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί τάχα περιφρόνησης. Ανέπτυξα σε έκταση τις όσες συγκλήσεις έχουν επιτευχθεί που διαψεύδουν τις τουρκικές θέσεις» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις που ακολούθησαν.

Και πρόσθεσε: «Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία κατά αντίθεση των παραμέτρων που καθορίζουν τη μορφή λύσης, προέβαλαν την αξίωση πως οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τ/κ κοινότητας και στη λύση δύο κρατών. Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί ο ΓΓ επέδειξε άψογη στάση και ήταν ξεκάθαρος ότι ανάλογη με την επιζητούμενη λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί. Ο ΓΓ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούσε να εκφύγει των εντολών που έχει από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέλω προς τούτο να τον ευχαριστήσω και να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί παρά την εμμονή των Τούρκων δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια, επιθυμώντας να δώσει μια συνέχεια στην προσπάθεια που κατέβαλε».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ και από δικής μας πλευράς, ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι της Τουρκίας. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου είναι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια, ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, «του οποίου η συμπαράσταση ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αγγλική αντιπροσωπεία γι’ αυτό και εκφράζω ευχαριστίες προς τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Πλήρως υπεύθυνη ήταν και η στάση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Ήταν μια στάση ευθύνης και οφείλω να το αναγνωρίσω. Ευχαριστίες και προς τη διαπραγματευτική ομάδα»

«Ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής μου σε μελλοντικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε.

Δένδιας: «Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος λόγω της τουρκικής στάσης»

«Η Ελλάδα προσήλθε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την άτυπη πενταμερή.

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επισήμανε και προσέθεσε:

«Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του και θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες, ανέφερε ο κ. Δένδιας και τόνισε:

«Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του γενικού γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

«Ιστορικό βήμα» είδαν οι Τούρκοι

Ως «ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στην κοινή συνέντευξή τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των κυπριακών συνομιλιών, είπε, καταγράψαμε «την πιθανότητα μόνιμης και σταθερής συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Ηταν μια υπέροχη συνάντηση και η συμβολή του Τσαβούσογλου έχει καταγραφεί στην ιστορία. Κάναμε επίσης ένα ιστορικό βήμα εδώ», είπε ο Τατάρ, «Για πρώτη φορά στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, καταγράψαμε ότι μπορεί να γίνει μόνιμη και σταθερή συμφωνία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, με βάση την κυριαρχική ισότητα και αποδοχή της πολιτικής ισότητας. Αυτό ήταν μια επιτυχία για εμάς»

Ο Τατάρ επεσήμανε την υποστήριξη της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής και τόνισε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαβούσογλου για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού. Μόλις ενημέρωσα τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο», είπε.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει νέο όραμα. Επανέλαβε την παλιά του ρητορική σαν κολλημένο βινύλιο», είπε ο από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου.

«Είπαμε ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι μεταξύ δύο κρατών και όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων» είπε, προσθέτοντας «εμείς θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πολύ ισχυρή υποστήριξη στη λύση δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών που επιθυμεί η τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

«Η Ελλάδα υπερασπίστηκε το μοντέλο της Ομοσπονδίας που δεν είχε αποτελέσματα για 50 χρόνια. Η Βρετανία και ο ΟΗΕ αναζήτησαν έδαφος για ένα νέο μονοπάτι, αλλά δεν βρέθηκε νέο έδαφος. Ο ΟΗΕ αγωνίζεται για άτυπες συναντήσεις» υποστήριξε.

Ικανοποίηση στην Ε.Ε.

Την ικανοποίησή της ΕΕ για τη συμφωνία να πραγματοποιηθεί ακόμη μία συνάντηση για το Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά. Η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη να δημιουργηθούν οι καλύτερες το δυνατόν συνθήκες για την επόμενη συνάντηση» σημείωσε ο Πίτερ Στάνο αναφέροντας: «Καλωσορίζουμε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μία ακόμη 5+1 συνάντηση, και όπως είπα η ΕΕ συνεχίζει τη στήριξή της στον ΟΗΕ και όλες τις προσπάθειες σε αυτό το πλαίσιο».

Χαιρετίζει τη δέσμευση για νέες συνομιλίες ο Ράαμπ

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαιρέτισε με ανάρτηση στο Twitter από τη Γενεύη την απόφαση για σύγκληση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για λύση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζω τη δέσμευση από όλες τις πλευρές να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την αναζήτηση μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης», ανέφερε η ανάρτηση του κ. Ράαμπ.

Βρετανική κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αν και δε βρέθηκε σε αυτή τη συνάντηση κοινό έδαφος, παρόλα αυτά «όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν» να συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον και να συνεχίσουν με άτυπες συνομιλίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία.

(με πληροφορίες από Philenews, Sigmalive)

Δημοφιλή