ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2020 18:31 EET | Updated 10/03/2020 18:32 EET

Κύπρος: Κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση εκδηλώσεων λόγω κορονοϊού

Ολα τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Κλείσιμο σχολείων στην επαρχία Λευκωσίας, απαγόρευση εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου, καθώς και ακύρωση όλων των μαζικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παρελάσεων είναι μερικά από τα μέτρα που αποφάσισε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κύπρο. Η συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, διήρκεσε πέραν των 4 ωρών, ενώ αποφασίστηκε παράλληλα η επέκταση της αναστολής της λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων μέχρι τις 18 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι το συμβούλιο, αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα κατάσταση, έχει αποφασίσει να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων μέχρι την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Μαρτίου.

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Ακόμη, είπε ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων και άλλων μαζικών συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων σε κλειστούς χώρους μέχρι τις 31 Μαρτίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι αυτό αφορά και τον εκκλησιασμό, εφόσον πρόκειται για συνάθροιση άνω των 75 ατόμων, ενώ είπε ότι για το θέμα ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Ακυρώνονται όλες οι μαζικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναυλίες, παρελάσεις σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων», συνέχισε ο κ. Ιωάννου, διευκρινίζοντας ότι οι αγώνες μπορούν να διεξάγονται κανονικά χωρίς την παρουσία θεατών.

Ο Κύπριος υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να εκδίδει διατάγματα βάσει του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, αναλόγως των εξελίξεων, οι οποίες παρακολουθούνται από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή σε ημερήσια βάση.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι το υπουργικό εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, όπως εκδώσει σχετική εγκύκλιο σε σχέση με τη Δημόσια Υπηρεσία, που όπως είπε αφορά επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, συνεδρίες και άλλα θέματα.

IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανασταλεί για 3 ημέρες η λειτουργία των σχολειών στην περιοχή Λευκωσίας, εκτός από αυτά που βρίσκονται σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές.

«Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που γίνονται σχετικά με ένα συγκεκριμένο κρούσμα και καθαρά για προληπτικούς λόγους κρίθηκε προτιμότερο για 3 ημέρες να ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, δημοσίων και ιδιωτικών», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, θα γίνουν επαφές και συνεννοήσεις σε σχέση με το τΙ μπορεί να γίνει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΚΥΠΕ)

Sponsored Post