Κύπρος: Οι τέσσερις θαλάσσιες περιοχές που φέρεται να στοχεύει το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»

Κύπρος: Οι τέσσερις θαλάσσιες περιοχές που φέρεται να στοχεύει το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Mlenny via Getty Images

Τέσσερις θαλάσσιες περιοχές φέρεται να στοχεύει το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Πορθητής», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι τέσσερις αυτές περιοχές έχουν το βάθος των 2.600 μέτρων, που είναι το μοναδικό στοιχείο που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας για τις γεωτρήσεις. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», με δεδομένο ότι η αναφορά είναι επίσης για σημείο σε βάθος 2.600 μέτρων ανοικτά της Αττάλειας, η πιο κοντινή ερμηνεία που μπορεί να δοθεί, με βάση και τους ακριβείς βυθομετρικούς χάρτες της περιοχής, είναι η περιοχή ανοικτά του κόλπου Αττάλειας που απεικονίζεται στον χάρτη με τον αρ. 1.

«Ωστόσο στην περιοχή “1” το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έχει πραγματοποιήσει ελάχιστα σεισμογραφικά, πλην μίας ζώνης στην «νότια πλευρά της περιοχής “1” όπου έγιναν δύο φορές πυκνά σεισμογραφικά. Όμως το ίδιο πυκνά σεισμογραφικά έγιναν δύο φορές και στις περιοχές που σημειώνονται στον χάρτη με τους αρ. 2 και 3 δυτικά της Πάφου, όπου το θαλάσσιο βάθος είναι επίσης περίπου 2.600 μέτρα.Το ίδιο βάθος – των 2.600 μέτρων - έχει και περιοχή εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο τμήμα του που “διεκδικεί” η Τουρκία στο οποίο όμως δεν έγιναν καθόλου σεισμογραφικές έρευνες από την Τουρκία, οπότε και είναι αδύνατο να έχει μελετηθεί και εκτιμηθεί ότι υπάρχει σημείο «στόχου» για γεώτρηση. Αυτές είναι οι τέσσερις περιοχές με το προαναφερόμενο βάθος» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως με τον αριθμό 5 υποδεικνύεται στον χάρτη η περιοχή όπου από το τέλος του Δεκεμβρίου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih, από τον Μωάμεθ Β′ τον Πορθητή, που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453), έχει μήκος 229 μέτρων και δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος μέχρι 40.000 ποδών. Η πρώτη γεώτρηση, σύμφωνα με τη Daily Sabah, θα φτάσει σε βάθος 2.600 μέτρων.

Δημοφιλή