Κεράκια γενεθλίων: Δεν θα τα ξανασβήσουμε ποτέ

Για την ώρα ας φυσήξουμε μόνο ένα, αυτό στο δικό μας κομμάτι.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ώρα που τα αγαπημένα μας πρόσωπα μαζεύονται γύρω από την τούτρα των γενεθλίων μας προκειμένου να τραγουδήσουν «Happpy Birthday» και εμείς στο τέλος να σβήνουμε τα κεράκια, φυσώντας - και αφήνοντας πάνω όλα τα μικρόβια που κουβαλάμε.

Αυτή είναι μία συνήθεια ετών, πολλών ετών και τώρα είναι πιθανό, περισσότερο από ποτέ, να εκλείψει για πάντα.

«Πέρα από την εποχή του κορονοϊού που ζούμε, αν το καλοσκεφτούμε είναι μία αηδιαστική συνήθεια να αφήνουμε χιλιάδες σταγονίδια πάνω στην τούρτα την οποία θα προσφέρουμε στην συνέχεια στην οικογένεια μας και στους φίλους μας», λέει ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλία (University of East Anglia) και ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες, Πολ Χάντερ.

«Ένα είναι σίγουρο αυτή την εποχή. Δεν πρέπει να φυσάμε τα κεράκια στην τούρτα. Είναι κάτι που δεν το συνιστώ».

Μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Research υπογράμμισε πόσο λάθος είναι η συγκεκριμένη παράδοση. Στους εθελοντές δόθηκε εντολή να σβήσουν κεριά γενεθλίων αφού έφαγαν πίστα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά το φύσημα των κεριών βρέθηκαν 1400% περισσότερα βακτήρια στην επιφάνεια της τούρτας εν αντιθέσει με αυτή στην οποία δεν είχε ακολουθηθεί το γνωστό έθιμο.

Αν και δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες μελέτες σχετικά με τον Covid-19 και το σβήσιμο των κεριών σε μία τούρτα γενεθλίων, είναι πολύ πιθανό η ενέργεια αυτή να αυξήσει την μετάδοση του ιού. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με αναπνευστικά σταγονίδια από την μύτη και το στόμα όταν κάποιος κουβεντιάζει, γελάει, τραγουδάει ή αναπνέει. Αυτά τα σωματίδια μπορούν στη συνέχεια να τα εισπνεύσουμε και να μολυνθούμε.

Μία λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ειδικά προστατευτικά πλαστικά καλύμματα τούρτας που δίνουν την δυνατότητα να σβήσουμε τα πολυπόθητα κεράκια χωρίς να αφήσουμε στην επιφάνεια της τα ανεπιθύμητα σταγονίδια, μικροοργανισμούς ακόμα και βακτήρια που υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε εκτοξεύσει.

Βέβαια όπως μας επισημαίνει ο καθηγητής Πολ Χάντερ, αν καλέσουμε κόσμο στο σπίτι για να γιορτάσουμε τα γενέθλια μας, κάτι που μας βάζει σε σοβαρό κίνδυνο να κολλήσουμε τον ιό από κάποιον που τον μετέφερε στο χώρο, τότε το σβήσιμο των κεριών μικρή διαφορά θα κάνει.

«Αν η γιορτή περιοριστεί στα άτομα που μένουν μαζί, όπως οι γονείς και το παιδί ή ένα ζευγάρι, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το ζήτημα είναι όταν προσκαλέσουμε κόσμο με τον οποίο δεν συγκατοικούμε», λέει ο Πολ Χάντερ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, «θα σβήσουμε ποτέ ξανά τα κεράκια στα γενέθλια μας»; Άμεση απάντηση δεν υπάρχει καθώς θα πρέπει να βρεθεί πρώτα το «θαυματουργό» εμβόλιο.

Για την ώρα ας σβήσουμε μόνο ένα, αυτό στο δικό μας κομμάτι, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις από αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.

ΠΗΓΗ: HuffPost UK