Κυριακάτικο τραπέζι: Αρνί σφακιανό γιαχνί - τσιγαριστό με χόρτα και τσίζκεϊκ

Η ναυαρχίδα των οικογενειακών συναθροίσεων γενεών και γενεών αλλά και σοβαρότατος λόγος ”του νόου ας μπέτα”, στα σόγια γαμπρού και νύφης.

Μην πει κανείς πως το αρνάκι δεν αποτελεί κλασσικό φαγητό για το Κυριακάτικο τραπέζι γιατί θα φάμε τα μουστάκια μας. Αποτελεί όχι μόνο την ναυαρχίδα των οικογενειακών συναθροίσεων γενεών και γενεών, αλλά και σοβαρότατος λόγος για να γνωριστούν καλύτερα τα σόγια γαμπρού και νύφης.

Αυτή την φορά μαγειρεύουμε μία συνταγή από τα Σφακιά, η οποία σύμφωνα με την μαγείρισσα, είναι το απόλυτο Κρητικό πιάτο. Αρνί γιαχνί - τσιγαριστό με χόρτα εποχής. Και για γλυκό θα δοκιμάσουμε κάτι απλό. Ένα ωραιότατο, τσίζκεϊκ.

Καλή μας όρεξη.

Αρνί Σφακιανό γιαχνί - τσιγαριστό με χόρτα

Υλικά - για 4 άτομα

1 κιλό αρνάκι χεράκι ή μπούτι

250 ml. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

3 μεγάλα λεμόνια

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου μεγέθους μερίδες.

Στίβουμε τα λεμόνια.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα.

Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει.

Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το λεμόνι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε όσες ώρες χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί το αρνάκι μας.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε μερικές κουταλιές από τα υγρά της κατσαρόλα και σωτάρουμε τα χόρτα που επιλέξαμε.

Tips

Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά το βράσιμο.

Αφήνουμε το αρνάκι να σιγομαγειρευτεί.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρνάκι ή κατσικάκι.

Συνοδεύουμε το κρέας μας με χόρτα εποχής.

Αν επιλέξουμε αλμύρα, δεν χρειάζεται να την βράσουμε.

Αναδημοσίευση από HuffPost και FunkyCook

Τσίζκεϊκ

Υλικά

250 ml τυρί κρέμα

125 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (κρύα αλλιώς δεν θα πήξει)

1 στικ φρέσκιας βανίλιας

Χυμό από μισό λεμόνι

6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

100 γρ. μπισκότα τύπου shortbread, ψιλοκομμένα

μία χούφτα φράουλες κομμένες στα 4

2 σφηνάκια τσίπουρο

μερικά φύλλα μέντας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, απλώνουμε
ομοιόμορφα και ρυθμίζουμε την θερμοκρασία της φωτιάς στο μέγιστο.

Μόλις η ζάχαρη γίνει καραμέλα και πάρει ένα σκούρο χρώμα, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μπισκότα και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε ξανά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό λεμονιού και τους
σπόρους βανίλιας.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει κορυφές.

Ανακατεύουμε το μείγμα τυριού διπλώνοντας την σαντιγί απαλά και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις φράουλες μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε το τσίπουρο και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί, ώστε η μαρμελάδα μας να έχει την σωστή υφή. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Τοποθετούμε ένα τσέρκι στο πιάτο μας και βάζουμε σε επίπεδα πρώτα το μπισκότο μας, στην συνέχεια την κρέμα και τέλος την σάλτσα φράουλας.

Tips

Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένη μέντα.

Αναδημοσίευση από HuffPost και The Eaters