Κυριακάτικο τραπέζι: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και στριφτή σοροπιαστή κολοκυθόπιτα

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο περισσότερο στην κουζίνα αλλά, πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο.
Getty/Funky Cook

Ταξιδεύουμε βόρεια και μαγειρεύουμε δύο πολύ γευστικές συνταγές. Η μία από την προ του Άθω περιοχή στην ενδοχώρα της Χαλκιδικής και η δεύτερη από την Θράκη.

Στρώνουμε λοιπόν το τραπέζι μας την Κυριακή με αγριογούρουνο και δαμάσκηνα στην γάστρα μαζί με καρότα, κρεμμύδια, σέλινο, μπαχάρια.ενώ τρατάρουμε μια στριφτή σοροπιαστή κολυθόπιτα με σταφίδες, καρύδια και χυμό πορτοκάλι για γλυκάκι.

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο περισσότερο στην κουζίνα, αλλά πιστέψτε μας, αξίζει τον κόπο.

Καλή όρεξη.

Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα

sdv
Eising via Getty Images
sdv

Υλικά

1 κιλό αγριογούρουνο (κομμένο σε κομμάτια)

250 γρ. δαμάσκηνα (αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσια)

κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

πατάτες

για την μαρινάδα

1/2 φλιτζάνι ξίδι

κόκκινο κρασί

2 κλωνάρια σέλινο

φέτες πορτοκαλιού με τη φλούδα

θυμάρι

ρίγανη

σκελίδες σκόρδο

κρεμμύδια

καρότο

φύλλα δάφνης

ελαιόλαδο

μαύρο πιπέρι

μπαχάρι

κανέλα

γαρύφαλλα

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη γαβάθα βάζουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο και όλα τα μπαχάρια.

Προσθέτουμε το κρασί και σκεπάζουμε καλά το μπόλ με διάφανη μεμβράνη.

Το βάζουμε για 24 ώρες στο ψυγείο για να απορροφήσει το κρέας τα αρώματα της μαρινάδας.

Περίπου κάθε 6 ώρες γυρίζουμε τα κομμάτια για να βραχούν όλα ομοιόμορφα.

Σε μια ξεχωριστή λεκάνη βάζουμε τα δαμάσκηνα στο κόκκινο κρασί για μια ώρα.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε το στραγγισμένο κρέας, μετά σωτάρουμε τα κρεμμύδια και στην συνέχεια τα στερεά υλικά της μαρινάδας, που τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Τα σβήνουμε με το υγρό της μαρινάδας και βάζουμε το κρέας και τα σωταρισμένα κρεμμύδια.

Τα ψήνουμε για 90 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία 150 βαθμών.

Κατόπιν τα βάζουμε σε μια γάστρα όπου σιγοψήνονται σε θερμοκρασία 120-130 βαθμών.

Μια ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο στη γάστρα, βάζουμε τις πατάτες που είχαν ψηθεί μόνες τους και μισή ώρα πριν το τέλος προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα δαμάσκηνα.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Greek Gastronomy Guide

Στριφτή σιροπιαστή κολοκυθόπιτα από τη Θράκη

funkycook

Μερίδες: 12 κομμάτια

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

για την πίτα

1 συσκευασία, 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

2000 γρ. πορτοκαλί ή κίτρινη κολοκύθα

80 γρ. ζάχαρη

150 γρ. σταφίδες

100 γρ. καρύδια

κανέλα σκόνη

γαρίφαλο σκόνη

1 κάψουλα βανιλίνης

1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα

ελαιόλαδο

για το σιρόπι

170 ml. νερό

130 γρ. ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

3-4 μοσχοκάρφια

1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση

Αφήνουμε το φύλλο κρούστας, μέσα στην συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει σωστά.

Παίρνουμε την σάρκα από την κολοκύθα και την ψιλοκόβουμε σε επεξεργαστή τροφίμων.

Την στίβουμε καλά με τα χέρια μας και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε φωτιά δυνατή, όσο βράζει η κολοκύθα θα βγάλει όλα της τα υγρά και θα μαλακώσει.

Όταν έχει ψηθεί και «στεγνώσει», προσθέτουμε την ζάχαρη και 20-30 ml. ελαιόλαδο, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε επάνω στην φωτιά για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει η κολοκύθα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.

Σε ένα γουδί θρυμματίζουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια.

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κολοκύθα, τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά, τον χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε.

Στην συνέχεια απλώνουμε την γέμιση και κλείνουμε σε ρολό κατά μήκος.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, ώστε να φτιάξουμε μια στριφτή πίτα.

Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 175 βαθμούς.

για το σιρόπιασμα

Όσο ψήνεται η κολοκυθόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά.

Μόλις βγει ζεστή η κολοκυθόπιτα από τον φούρνο την σιροπιάζουμε, κουταλιά-κουταλιά.

Μεταφέρουμε την σιροπιαστή κολοκυθόπιτα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Tip

Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με τo ξεπάγωμα του φύλλου ώστε να μην θρυμματιστεί.

Μπορούμε αντί να βράσουμε την ψίχα της κολοκύθας, να την βάλουμε ολόκληρη στον φούρνο, κομμένη στα δύο, να την ψήσουμε μέχρι να μαλακώσει και κατόπιν να πάρουμε την ψημένη σάρκα.

Αν θέλουμε την κολοκυθόπιτα μπορούμε να την αρωματίσουμε και με άλλα μπαχαρικά ή να παραλείψουμε τα καρύδια.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Funky Cook