Κυριακάτικο τραπέζι: Καλαμαράκια με ελιές σε πικάντικη σάλτσα και μπανόφι

Το γλυκό μας αυτή την φορά απαιτεί το μεγαλύτερο χρόνο στο ζήτημα της προετοιμασίας.
Funky Cook/HuffPost
Huffpost GR
Funky Cook/HuffPost

Εβδομάδα με θαλασσινά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την τελευταία του Οκτωβρίου, αφού μετά την πρόταση μας για Πιάτο της ημέρας τα κανελόνι γεμιστά με καβουρόψυχα, στρώνουμε το Κυριακάτικο τραπέζι με καλαμαράκια μαγειρεμένα με ελιές σε πικάντικη σάλτσα και προσφέρουμε τερψιλαρύγγιο καθαρά βρετανικό, το περίφημο μπανόφι.

Δύο συνταγές εξαιρετικές, με το γλυκό μας αυτή την φορά να απαιτεί τον περισσότερο χρόνο από θέμα προετοιμασίας. Καλό είναι να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να αφοσιωθούμε εξ′ ολοκλήρου στο κυρίως πιάτο την Κυριακή.

Καλή όρεξη και καλό μήνα.

Καλαμαράκια με ελιές σε πικάντικη σάλτσα

Μερίδες: 4-5

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά

1000 γρ. καλαμαράκια, κομμένα σε ροδέλες

150 γρ. πράσινες, σε ροδέλες

1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

100 ml ντοματοχυμό

400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

80ml ελαιόλαδο

100ml λευκό κρασί

1 δαφνόφυλλο

½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μισό από το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια, το κρασί και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον μάραθο, τον ντοματοχυμό, τα ντοματάκια, το δαφνόφυλλο, το μπούκοβο, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και 5 λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τις ελιές.

Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με την σάλτσα τους και ψιλοκομμένο μάραθο.

Tip

Τα συνοδεύουμε, με ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες τηγανητές.

Μπορούμε να προσθέσουμε και μαύρες ελιές.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ή μεγάλα καλαμάρια ή και θράψαλα.

Αναδημοσίευση από HuffPost και Funky Cook

Μπανόφι (Banoffee Pie)

Μερίδες: 8 άτομα

Χρόνος προετοιμασία: 6 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Υλικά

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα

1 λεμόνι

80 γρ. βούτυρο

180 γρ. μπισκότα digestive

300 ml. κρέμα γάλακτος

2-3 μπανάνες

50 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Εκτέλεση

η καραμέλα

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα, αφού αφαιρέσουμε την ετικέτα και χωρίς να τα ανοίξουμε.

Ρίχνουμε μία φλούδα λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.

Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μέχρι πάνω.

Βράζουμε 3 ώρες.

Προσέχουμε να μην εξατμιστεί το νερό.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Αφαιρούμε τα κουτιά από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα ανοίξουμε.

η βάση

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι, προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε.

Σε ένα μέτριο τσέρκι ”χτίζουμε” την βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα δημιουργώντας μια τάρτα.

η σαντιγί

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μεταλλικό κάδο μέχρι να σφίξει και κατόπιν την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

το στήσιμο

Τοποθετούμε την βάση σε μια πιατέλα.

Στρώνουμε το καραμελωμένο ζαχαρούχο, περίπου 1 1/2 κουτιά.

Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες κατά μήκος και τις τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια.

Καλύπτουμε με την σαντιγί.

Τρίβουμε την σοκολάτα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια.

Βάζουμε στο ψυγείο 3 με 4 ώρες και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση HuffPost και Funky Cook