Κυριακάτικο Τραπέζι: Κοκκινιστό μοσχαράκι στην κατσαρόλα και ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι - κανέλα

Ενας γαστονομικός παράδεισος ενώπιον μας.

Καλά τα λαδερά, εξαιρετικά τα ψάρια, απόλαυση τα φαγητά στο φούρνο, αλλά για μια στιγμή. Το σωστό Κυριακάτικο τραπέζι απαιτεί και δικαιώνει την φήμη του, όταν μπροστά μας στρωθεί ένα κοκκινιστό μοσχαράκι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα μαζί με πιλάφι, πουρέ, πατάτα τηγανιτή ή ζυμαρικό.

Αν μάλιστα στην συνέχεια η οικοδέσποινα μας τρατάρει ένα γλυκό που συνδυάζει φρούτο εποχής όπως τα ροδάκινα και ακουμπήσει από πάνω μία μπάλα παγωτό μέλι - κανέλα, τρίψει κραμπλ καρυδιού και ολοκληρώσει με την πλέον μερακλίδικη κίνηση, στάζοντας λίγο επιπλέον μέλι για σκέρτσο, τότε ναι, έχουμε το μενού «σκέτη κόλαση», που μας στέλνει κατευθείαν σε ένα γαστρονομικό παράδεισο.

Καλή μας όρεξη.

Λαχταριστό κοκκινιστό μοσχαράκι κατσαρόλας

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Χρόνος Μαγειρέματος: 3 ώρες′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 4

Υλικά

500 gr. μοσχάρι για κατσαρόλα

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 σκελίδα σκόρδο

1 μεγάλο καρότο

1 στικ σέλερι

1000 ml. ζωμό βοδινού

50 gr. βούτυρο

50 ml. ελαιόλαδο

150 ml. χυμό ντομάτας

100 gr. αποφλοιωμένα ντοματίνια

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλας

3-4 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Σκεύη: Κατσαρόλα, τηγάνι, ξύλο κοπής, μαχαίρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και προετοιμάζουμε τον ζωμό, τον οποίο κρατάμε πολύ ζεστό.

Σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε το κρέας σε τηγάνι με το ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί το βούτυρο, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά.

Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, τα ντοματίνια και τόσο ζωμό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 3 ώρες περίπου και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζωμό, πάντα ζεστό.

Σερβίρουμε με το συνοδευτικό της επιλογής μας

Σημαντικές επισημάνσεις

Το μοσχαράκι το σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και σε μικρές ποσότητες κάθε φορά ώστε να σωταριστεί σωστά και να μην «βράσει» στο λάδι.

Το κοκκινιστό το βράζουμε σε σχετικά στενή κατσαρόλα και αφού πάρει την πρώτη βράση σε χαμηλή θερμοκρασία.

Όταν χρησιμοποιούμε φρέσκια ντομάτα φροντίζουμε να προσθέσουμε πελτέ ή χυμός ντομάτας για να έχουμε καλό αποτέλεσμα στο δέσιμο της σάλτσας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα λαχανικά στην σάλτσα όπως ολόκληρα μικρά λευκά μανιτάρια.

Πάντα χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας κρασί, ώστε να πάρει ωραία γεύση το φαγητό.

Στο κοκκινιστό ταιριάζει τέλεια και 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, την προσθέτουμε λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά.

Ανδημοσίευση από HuffPost GR και Funky cook

Ψητά ροδάκινα με παγωτό μέλι-κανέλα, κομμάτια λευκής σοκολάτας και κραμπλ καρυδιού

Μερίδες: 4

Υλικά

Για το παγωτό:

1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες

650 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

320 γραμμ. μέλι

80 γραμμ. σιρόπι γλυκόζης

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ + 2 κουταλιές της σούπας γάλα φρέσκο

150 γραμμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

100 γραμμ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για το κραμπλ:

65 γραμμ. καρύδια

160 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γραμμ. ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

90 γραμμ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό

Για τα ροδάκινα:

2 ροδάκινα κομμένα με προσοχή στη μέση

Λίγη καστανή ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγο μέλι

Εκτέλεση

Για το παγωτό: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι, το σιρόπι γλυκόζης, το εκχύλισμα και την κανέλα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι το μείγμα να έρθει σε βρασμό.

Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στις 2 κουταλιές της σούπας γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Συνεχίζουμε να βράζουμε το μείγμα μέχρι να πυκνώσει.

Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να παγώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της παγωτομηχανής (εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τη διαδικασία με τα χτυπήματα).

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προετοιμασία του, προσθέτουμε την λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη.

Μεταφέρουμε το παγωτό σε κατάλληλο σκεύος και το βάζουμε στην κατάψυξη.

Για το κραμπλ: Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων και τα δουλεύουμε μέχρι το μίγμα μας να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και την ψήνουμε για 12-14′, ανακατεύοντας 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς το κραμπλ και κατόπιν το μεταφέρουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούμε να το διατηρήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.

Ετοιμάζουμε τα ψητά ροδάκινα: Τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη και τα περιχύνουμε με μέλι (χρησιμοποίησα περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού για κάθε ροδάκινο).

Τα ψήνουμε στην γκριλιέρα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω για 10′ περίπου και κατόπιν τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′ ακόμα.

Σερβίρουμε τα ροδάκινα με το παγωτό, το κραμπλ και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι ακόμα.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR και The one with all the tastes