Κυριακάτικο τραπέζι: Γίγαντες φούρνου με φρέσκα μυρωδικά και πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκο

Η Κυριακή του Θωμά δεν είναι για κρέας.
sdv
sdv

Την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, ή πιο σωστά την Κυριακή του Θωμά, κάνουμε ένα διάλειμμα από το κρέας και επιλέγουμε όσπριο. Και μάλιστα γίγαντες.

Έτσι λοιπόν στρώνουμε το Κυριακάτικο τραπέζι με μαλακούς και αφράτους γίγαντες στο φούρνο με φρέσκα μυρωδικά, που όπως τονίζει η μαγείρισσα μας, Μαρία Καλογεροπούλου, τους ετοιμάζουμε με μαεστρία, ώστε να μελώσουν και να μην βαραίνουν το στομάχι. Το χρειαζόμαστε άλλωστε.

Όσο για το γλυκό μας, αυτή την φορά φτιάχνουμε μία πάστα φλώρα με μαρμελάδα σύκο, για να μας βάλει σε κλίμα καλοκαιριού.

Καλή όρεξη.

Γίγαντες φούρνου με μυρωδικά

μερίδες: 8 - 10

Υλικά

1 κιλό φασόλια γίγαντες

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

5 – 6 σκελίδες σκόρδο

3 κ.σ. μαϊντανό

3 κ.σ. μάραθο ή άνηθο

3 κ.σ. μυρώνια

400 γρ. χυμό ντομάτας

1μιση ποτήρι ελαιόλαδο

αλάτι

μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασόλια (γίγαντες) από ξένα σώματα και χαλασμένους σπόρους. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό να μουλιάσουν. Χρειάζονται περίπου 12 ώρες να μείνουν στο νερό. Τα φασόλια θα τραβήξουν πολύ νερό και θα διπλασιαστούν στον όγκο τους.

Όταν τα φασόλια φουσκώσουν καλά, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε περίπου 10΄ σε κατσαρόλα με αρκετό νερό. Καθώς βράζουν τα ξαφρίζουμε. Στη συνέχεια, αλλάζουμε το νερό στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Να γίνουν μαλακά και αφράτα. Στραγγίζουμε τους γίγαντες σε σουρωτήρι.

Σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου ή ανοξείδωτο στρογγυλό 38 εκ. ρίχνουμε 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σχιστά (σε λεπτές φέτες) και τα ρίχνουμε απλωτά στο ταψί.

Αδειάζουμε τους γίγαντες στο ταψί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, μυρώνια, μάραθο, κρεμμυδάκια, μπούκοβο και χυμό ντομάτας.

Λιώνουμε το αλάτι που θέλουμε για να αλατίσουμε το φαγητό με λίγο νερό και περιχύνουμε τους γίγαντες. Προσθέτουμε νερό 5 - 6 ποτήρια μέχρι να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Τελευταίο υλικό που ρίχνουμε στο ταψί είναι ένα ποτήρι ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού όλα τα υλικά χωρίς όπως να πιάνουμε από τον πάτο τα κρεμμύδια. Προσοχή, να μη βγουν στην επιφάνεια τα κρεμμύδια.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή με καπάκι εάν έχει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στη δεύτερη θέση από κάτω. Μετά από μία και πλέον ώρα ανακατεύουμε τους γίγαντες.

Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30΄. Στη συνέχεια ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αφήνουμε τους γίγαντες να ψηθούν μέχρι να μείνουν μόνο με το λαδάκι τους

Οι γίγαντες θα πάρουν ωραίο χρώμα από πάνω και μέσα θα είναι μελωμένοι. Παρόλο που τους βάζουμε στο φούρνο ήδη βρασμένους χρειάζονται αρκετή ώρα για να ψηθούν και να γίνουν μελωμένοι με δεμένη σάλτσα.

Για την ποσότητα στην συνταγή να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες για το ψήσιμο στο φούρνο.

Tip

Mπορούμε να διατηρήσουμε τα μουλιασμένα φασόλια στην κατάψυξη ώστε να είναι έτοιμα για μαγείρεμα την επόμενη φορά.

Το μυστικό της συνταγής είναι, να είναι τα φασόλια καλοβρασμένα πριν μπουν στο ταψί.

Δεν φοβόμαστε να βάλουμε μπόλικο σχιστό κρεμμύδι. Είναι αυτό που δίνει τη γλύκα και κάνει τους γίγαντες μελωμένους και πεντανόστιμους. Μαζί με τα μυρωδικά φυσικά.

Δεν βάζουμε πολλή ντομάτα. Θέλουμε το φαγητό να είναι λαδερό και μελωμένο. Δεν θέλουμε να κάνουμε κοκκινιστό.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia CookΠ

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα σύκο

Υλικά

για ταψί διαμέτρου 28 – 30 cm

αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 525 γρ. (3 με 3 1/2 κούπες)

ζάχαρη κρυσταλλική (χοντρή) 140 γρ. (1/2 κούπα)

βούτυρο από φρέσκο αγελαδινό γάλα 250 γρ.

1 αυγό

1 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. κοφτό άρωμα βανίλιας (2-3 κάψουλες βανίλιας)

1/2 κ. γλ. αλάτι

2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι

3/4 κούπας χυμό από φρέσκο πορτοκάλι (280 γρ. περίπου)

1 σφηνάκι κονιάκ

700 γρ. μαρμελάδα σύκο (ή άλλο φρούτο της προτίμησής σας)

προαιρετικά

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα, καρύδια ή αμύγδαλα ξασπρισμένα, φρέσκο φρούτο από αυτό της μαρμελάδας για γαρνίρισμα ή παγωτό.

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα, λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία (για να μην το κάψουμε) και ύστερα στύβουμε πορτοκάλια για το χυμό. Και ξεκινάμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε περίπου 3 κούπες αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά : ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι, άρωμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ξύλινο σκεύος.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο, το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον κρόκο από το αβγό.

Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας απαλά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη λεία και να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄.

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί και συνεχίζουμε την προετοιμασία της πάστας φλώρας. Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το ταψί. Παίρνουμε από τη ζύμη παραπάνω από τα 2/3 και τη στρώνουμε με τα χέρια μας στο ταψί.

Φροντίζουμε να έχει ομοιόμορφο πάχος στον πάτο και την πιέζουμε να υψωθεί στα πλαϊνά του ταψιού σχεδόν 2 δάχτυλα. Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ χοντρή η ζύμη, υπολογίζουμε να μην ξεπερνάει τον 1 πόντο.

Απλώνουμε τη μαρμελάδα σύκου πάνω από τη ζύμη, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά κομμάτια καρύδι.

Πλάθουμε κορδονάκια με το υπόλοιπο ζυμάρι και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.

Χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε τη ζύμη με πινέλο. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις, πάνω κάτω, ανάλογα με τον φούρνο, μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Υπολογίζουμε περίπου 30 με 40 λεπτά ψήσιμο.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Tip

Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι σφιχτή. Αν μπορεί να σχηματοποιηθεί, δηλαδή, αν μπορούμε να την πλάσουμε όπως πλάθουμε τα κουλουράκια είναι έτοιμη.

Το καρύδι πάει πολύ στη μαρμελάδα σύκο. Αν χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα βερίκοκο πάει καλύτερα ξασπρισμένο αμύγδαλο. Ανάλογα με το φρούτο και ο ξηρός καρπός.

Αυτή είναι η κλασική εμφάνιση του γλυκού πάστα φλώρα.

Ωστόσο, μπορούμε να παίξουμε με το ζυμάρι πλάθοντάς το σε διάφορα σχήματα ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ με διάφορα σχέδια.

Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση ίδια με τα φρούτα που χρησιμοποιήσαμε για την μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Συνοδεύουμε με παγωτό της αρεσκείας μας.

Αναδημοσίευση από HuffPost Greece και Magia Cook