Μητσοτάκης για υπόθεση Τζόκερ: Παρωδία που εμποδίζει τη νηφαλιότητα

Πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για την πολύκροτη υπόθεση.
EUROKINISSI/MITSOTAKIS
EUROKINISSI/MITSOTAKIS
EUROKINISSI/MITSOTAKIS

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για την κυβερνησιμότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα των ημερών. Από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα δυτικά Βαλκάνια και τις σχέσεις με γειτονικές χώρες, μέχρι την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και την πολύκροτη υπόθεση της επέμβασης της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας Τζόκερ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο της διοργάνωσης του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης» με τίτλο «Κυβερνώντας σε καιρούς ακυβερνησίας», παρουσίασε τις θέσεις του για την κυβερνησιμότητα.

«Κίνδυνος για την Ευρώπη ο λαϊκισμός»

Κάνοντας αναφορά σε όσα συμβαίνουν σήμερα στη διεθνή σκηνή, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τους κινδύνους του λαϊκισμού που απειλεί την Ευρώπη ξυπνώντας κάθε είδους αμφισβητήσεις, φέρνοντας ως παραδείγματα το Brexit, την ένταση στη Βαρκελώνη αλλά και την στάση ορισμένων κρατών απέναντι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα. Και όπως τόνισε, η ρότα της Ελλάδας μέσα στους ταραγμένους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί, θα έχει τρεις «πυξίδες»:

  • Το Διεθνές Δίκαιο και τη διπλωματία της αυτοπεποίθησης

  • Την εθνική ενότητα και την εύρωστη άμυνα

  • Την οικονομική πρόοδο με κοινωνική συνοχή

«Σε κάθε δύσκολη καμπή, η χώρα προόδευσε όταν ενώθηκε και όταν επέλεξε τους σωστούς συμμάχους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη ήταν αυτή που θωράκιζε την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι, μία σταθερή δύναμη ειρήνης σε μία ταραγμένη περιοχή. Προσθέτοντας ότι θα παραμείνει πιστή στο διεθνές δίκαιο, τόσο όσον αφορά στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο και με πολιτική αρχών αντί άκαιρων και άσφαιρων ρητορισμών, γιατί –όπως είπε με νόημα ο Πρωθυπουργός- «μόνο όποιος φοβάται φοβίζει και τελικά αυτός δεν κερδίζει», στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στην Άγκυρα.

«Ναι στην ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά με προϋποθέσεις»

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρα στα Βαλκάνια και ότι προσδοκούμε τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων να ανταποκριθούν σωστά στις υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής τους προοπτικής. «Η Ελλάδα είναι υπέρ του του ευρωπαϊκού δρόμου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η προοπτική είναι παράγοντας σταθερότητας για την περιοχή αλλά και γιατί θα βοηθήσει στην επίλυση των διμερών μας διαφορών.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, επεσήμανε ξανά τη θέση του ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία αρνητική συμφωνία για τη χώρα, τονίζοντας ότι χωρίς να ρισκάρουμε την παραμικρή αποσταθεροποίηση, θα παρακολουθούμε στενά την ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους, κάνοντας ειδική αναφορά στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

Σχετικά με την Αλβανία επεσήμανε ότι επιζητούμε καλές σχέσεις ως γειτονικά κράτη που είμαστε, προσθέτοντας ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μεγάλα. Όμως, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει κάποια στιγμή και ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας, είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και των δικαιωμάτων της, η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος και η ειλικρινής προσέγγιση για τον καθορισμό ΑΟΖ των δύο χωρών στο Ιόνιο.

Έξι προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γηραιά Ήπειρο, τονίζοντας ότι την Ευρώπη της ανάπτυξης του διαλόγου, της φροντίδας για τον αδύναμο, ναρκοθετεί σήμερα ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός αριστερής και δεξιάς κοπής. Μάλιστα όπως επεσήμανε, πλέον οι ευρωπαίοι των ανοιχτών οριζόντων κλείνονται αρκετά συχνά στον πιο συντηρητικό εαυτό τους, ενώ στάθηκε στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, θετικές και αρνητικές.

«Πληρώσαμε ακριβά στην Ελλάδα τις συνέπειες της δημαγωγίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Το δίδαγμα είναι ένα. Πολιτικοί σωτήρες δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές. Υπάρχει τελικά μόνο, η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με τι αδυναμίες της, με τα προβλήματα της αλλά παραμένει ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Το πρόβλημα της οικονομίας σήμερα δεν είναι τόσο η διανομή του πλούτου, αλλά η παραγωγή νέου πλούτου προς όφελος όλων μας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στάθηκε στο «αποτέλεσμα» ως το μυστικό της κυβερνησιμότητας, σύμφωνα και με την εμπειρία του τους πρώτους 3 μήνες διακυβέρνησης. Και αμέσως μετά ανέφερε έξι προϋποθέσεις για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Πολιτική σταθερότητα. «Ισχυρή λαϊκή εντολή σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση και ισχυρή πατρίδα», είπε.

  2. Ικανό επιτελείο. «Να βάλουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας και στις κριτικές που ασκούνται για την τοποθέτηση αρκετών τεχνοκρατών στην κυβέρνηση.

  3. Το σύστημα δουλειάς, ο τρόπος οργάνωσης.

  4. Συνεργασίες, συνθέσεις και διαρκής διάλογος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογές, τονίζοντας πως επιδίωξε τη σύγκλιση και τη σύνθεση από την κομματική ακαμψία.

  5. Ρεαλισμός.

  6. Αίσθηση ευθύνης

«Υπόθεση Τζόκερ: Παρωδία που εμποδίζει τη νηφάλια προσέγγιση του θέματος»

Κατά την αναφορά του στις έξι προϋποθέσεις και στο πόσο επηρεάζουν την πραγματικότητα οι φήμες, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για τον σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με την ταινία Τζόκερ. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μάχη εντυπώσεων» ενός περιστατικού που τυλίχθηκε σε φημες και για «παρωδία», που εμποδίζει τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος.

«Πράγματι δουλειά της Αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν γίνεται μια καταγγελία. Αν παρενέβη με τρόπο υπερβολικό εδώ πέρα είμαστε να το συζητήσουμε αυτό. Αν θεωρούμε ότι ο νόμος που ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων για τις τηλεοπτικές ταινίες είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, να το συζητήσουμε κι αυτό με νηφαλιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας και την απομάκρυνση ανηλίκων από κινηματογραφικές αίθουσες,

Στη γνώμη που έχει διατυπωθεί σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν οι ανήλικοι να βλέπουν απεριόριστο υλικό από το κινητό τους, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η δημόσια σφαίρα διακατέχεται από διαφορετικούς κανόνες από την ιδιωτική σφαίρα.

«Ολα αυτά θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε ήρεμα απλά, να πάρουμε από ένα πραγματικό περιστατικό να καταλήξουμε σε μια λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκλεισε την τοποθέτηση του πως όλα όσα συνέβησαν σε σχέση με την συγκεκριμένη ταινία «ίσως είναι και μια ένδειξη επιστροφής στην πραγματικότητα το γεγονός ότι αφιερώνουμε τόσο ενέργεια για να συζητήσουμε ένα θέμα ήσσονος σημασίας».

Δημοφιλή