«Κυρίαρχο Ίντερνετ»: H ρωσική κυβέρνηση αυξάνει τον έλεγχο στο Διαδίκτυο της χώρας

Τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος.
ALEXANDER NEMENOV via Getty Images

Νόμος που φέρνει νέους μηχανισμούς ελέγχου στο Ίντερνετ τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία, εν μέσω προβληματισμών πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για να καταπνίγει τις φωνές των επικριτών της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, θεωρητικά ο νόμος περί «κυρίαρχου Ίντερνετ» παρέχει στις αρχές την εξουσία να περιορίσουν το traffic στο ρωσικό Web. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός θα βελτιώσει την κυβερνοασφάλεια, και εκπρόσωπός του είπε ότι οι χρήστες δεν θα αντιληφθούν κάποια αλλαγή. Ωστόσο, οι επικριτές λένε πως το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μεγάλο firewall αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στην Κίνα. Ειδικοί του χώρου λένε πως είναι ασαφές πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος, ή πόσο αποτελεσματικά μπορούν να εφαρμοστούν, δεδομένων των προκλήσεων της τεχνολογίας και του υψηλού κόστους.

Ο νόμος επιτρέπει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει συνδέσεις εντός της Ρωσίας ή εξολοκλήρου στο world wide web σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης». Επαφίεται στην κυβέρνηση να αποφασίσει τι συνιστά απειλή και τι μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν.

Ο νόμος επιτάσσει την εγκατάσταση εξοπλισμού από τους internet service providers, γνωστού ως DPI (deep package inspection) που παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της πηγής του traffic και του φιλτραρίσματος υλικού. Στην πράξη αυτό θα επιτρέψει στην αρμόδια αρχή, Roskomnadzor, να είναι πιο αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα ιστοσελίδων.

Όπως σημειώνει το BBC, η Ρωσία επιδιώκει τη δρομολόγηση του web traffic και των δεδομένων στη χώρα μέσω ελεγχόμενων από την κυβέρνηση σημείων, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένους servers, επί των οποίων έχει περιορισμένο έλεγχο. Οι υποστηρικτές λένε πως αυτό είναι για την προστασία του συστήματος από επιθέσεις από το εξωτερικό.

Για αυτούς τους σκοπούς, η Ρωσία αναπτύσσει τα δικά της net address books έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα (αν και αυτό δεν θα συμβεί πριν το 2021).

Δημοφιλή