ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/02/2021 12:51 EET | Updated 11/02/2021 14:44 EET

Κέρκυρα: Νοσηλεύτρια με συμπτώματα παράλυσης μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Τι είναι το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ.

Eurokinissi

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η περίπτωση νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα η οποία πριν από λίγες ώρες εμφάνισε μια ασυνήθιστη αντίδραση μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου - της Pfizer κατά πληροφορίες - κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost η νοσηλεύτρια εμφάνισε συμπτώματα παράλυσης και οι πρώτες ενδείξεις από την κατάσταση της υγείας της παραπέμπουν στο νευρολογικό σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré).

Ωστόσο θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το συγκεκριμένο σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα ή κάποια άλλη νόσο αλλά και τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την αντίδραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ περιλαμβάνεται στις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 ενώ μέρος της παράλυσης ενδέχεται να παραμείνει εφόρου ζωής.

Ωστόσο, στην περίπτωση της συγκεκριμένης νοσηλεύτριας είναι πολύ νωρίς για να διακριβωθεί εάν τα εν λόγω συμπτώματα εμφανίστηκαν συγκυριακά μετά τον εμβολιασμό της ή πυροδοτήθηκαν από αυτόν.

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ

Το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ (Guillain-Barré, GBS) είναι μια ταχεία μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως αλλαγές στην αίσθηση ή τον πόνο μαζί με την μυϊκή αδυναμία, ξεκινώντας από τα πόδια και τα χέρια, συχνά εξαπλώνεται στους βραχίονες και στο άνω μέρος του σώματος, με αμφότερες τις πλευρές να εμπλέκονται. Τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης, η διαταραχή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, με περίπου το 15% των ανθρώπων να αναπτύσσουν αδυναμία των αναπνευστικών μυών και συνεπώς να απαιτούν μηχανικό αερισμό. Ορισμένοι επηρεάζονται από αλλαγές στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση.

Αν και η αιτία είναι άγνωστη, ο υποκείμενος μηχανισμός περιλαμβάνει μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προσβάλλει λανθασμένα τα περιφερειακά νεύρα και βλάπτει τη μόνωση μυελίνης τους. Μερικές φορές αυτή η ανοσολογική δυσλειτουργία προκαλείται από μια λοίμωξη ή, λιγότερο συχνά, από χειρουργική επέμβαση και σπάνια από εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα, του αποκλεισμού εναλλακτικών αιτίων και υποστηριζόμενη από δοκιμασίες όπως μελέτες αγωγιμότητας νεύρων και εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Υπάρχει ένας αριθμός υποτύπων με βάση τις περιοχές αδυναμίας, τα αποτελέσματα των μελετών αγωγιμότητας νεύρων και την παρουσία ορισμένων αντισωμάτων. Χαρακτηρίζεται ως οξεία πολυνευροπάθεια.

Σε εκείνους με σοβαρή αδυναμία, η άμεση θεραπεία με ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες ή πλασμαφαίρεση, μαζί με υποστηρικτική φροντίδα, θα οδηγήσει σε καλή ανάκαμψη στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες έως χρόνια, με περίπου στο ένα τρίτο να εμμένει κάποια μόνιμη παράλυση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο θάνατος επέρχεται σε περίπου 7,5% αυτών που έχουν προσβληθεί. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι σπάνιο, με μία ή δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Και τα δύο φύλα και όλα τα μέρη του κόσμου έχουν παρόμοια ποσοστά ασθένειας. Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τους Γάλλους νευρολόγους Ζορζ Γκιλέν και Ζαν Αλεξάντρ Μπαρέ, οι οποίοι μαζί με τον Γάλλο γιατρό Αντρέ Στρολ περιέγραψαν το σύνδρομο το 1916.

Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Την διενέργεια έρευνας, με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού, με αφορμή παράλυση που εμφάνισε 40χρονη νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η παρέμβαση της εισαγγελέως για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης οφείλεται στις δηλώσεις του κ. Γιαννακού σε τηλεοπτικό σταθμό, στις οποίες συνέδεσε το πρόβλημα που εμφάνισε η νοσηλεύτρια με την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, την οποία έκανε η 40χρονη.

Ο κ. Γιαννακός εμφανίστηκε βέβαιος πως η παράλυση των κάτω άκρων που εμφάνισε η γυναίκα οφείλεται στο εμβόλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία τέτοια σχετική επίσης ανακοίνωση των γιατρών.

Η προκαταρκτική εξέταση θα διαπιστώσει αν ο κ. Γιαννακός έχει διαπράξει ή όχι το ερευνώμενο αδίκημα.