ΚΕΘΕΑ για την έκθεση του ΟΗΕ για ναρκωτικά: 55% πάνω οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες

ΚΕΘΕΑ για την έκθεση του ΟΗΕ για ναρκωτικά: 55% πάνω οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες
thanos kampylis

«Το μόνο που σου προσφέρουν τα ναρκωτικά είναι να σε σκοτώνουν… αργά και βασανιστικά. Και σκοτώνουν μαζί και όλους όσοι είναι γύρω σου». Billie Holiday, Αμερικανίδα τραγουδίστρια

Παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται το πρόβλημα των ναρκωτικών στις διάφορες χώρες του κόσμου έκανε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ μέσω του ΚΕΘΕΑ, που είναι σύμβουλος του οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών. Τα στοιχεία της έκθεσης παρουσίασε ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρ. Βασίλης Γκιτάκος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, κ. Γιώργος Μπαρδάνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η μελλοντική πολιτική για τα ναρκωτικά», τονίζει η Επιτροπή, «δεν οφείλει να διαλέξει μεταξύ της επιβολής του νόμου με «στρατιωτικά μέσα» και της νομιμοποίησης της μη ιατρικής χρήσης των ουσιών. Οφείλει να θέσει στο επίκεντρο την υγεία και την ευημερία, και να εφαρμόζει τους στόχους και τις αρχές των συμβάσεων και των πολιτικών διακηρύξεων».

Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ευρώπη

Σχεδόν το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Η ουσία που καταναλώνεται συχνότερα είναι η κάνναβη, ακολουθούμενη από την κοκαΐνη, το «έκσταση» και τις αμφεταμίνες. Ενώ η χρήση ηρωίνης και συνθετικών οπιοειδών παραμένει σχετικά χαμηλή, η χρήση κοκαΐνης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, και η χρήση αμφεταμινών σταθερή.

Πρόβλημα συνεχίζει να αποτελεί η χρήση νέων ψυχοδραστικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια του 2014 και μόνο, 101 νέες ψυχοδραστικές ουσίες αναφέρθηκαν πρώτη φορά μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ. Με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία για την εμπορία των ναρκωτικών, περισσότερες από 600 ιστοσελίδες που πωλούν νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μερικές φορές με το κιλό, εντοπίστηκαν στην ΕΕ το 2013 και το 2014.

Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες δεν αποτελούν μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα και, για άλλη μια χρονιά, η Έκθεση κάνει ειδική μνεία στο θέμα. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), το οποίο έχει δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 τα κράτη μέλη του ΟΗΕ είχαν αναφέρει 602 νέες ουσίες. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση της τάξης του 55% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κατά την οποία είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες. Πρόκειται για μια πολύ ετερογενή κατηγορία ουσιών οι οποίες εμφανίζονται σε διάφορες μορφές. Όπως και στο παρελθόν σχεδόν το 40% αυτών των ουσιών είναι συνθετικά κανναβινοειδή, ενώ, μεταξύ αυτών, υπάρχουν επίσης φαινεθυλαμίνες και συνθετικές καθινόνες.

Κάθε χρόνο στην ΕΕ 6.000 χρήστες ουσιών πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερβολική δόση, κυρίως οπιοειδών. Τα οπιοειδή στην ΕΕ εξακολουθούν να συνδέονται με το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενειών, θανάτων και κόστους θεραπείας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Το 2013 τα οπιοειδή ήταν η κύρια ουσία χρήσης για το 41% όλων όσοι λαμβάνουν θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Η καθαρότητα όσο και η δραστικότητα τόσο της κάνναβης, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των κατασχέσεων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, όσο και των υπόλοιπων ουσιών, έχουν αυξηθεί. Ένας από τους λόγους πίσω από την αυξημένη δραστικότητα του φυτού και της ρητίνης της κάνναβης μπορεί να είναι οι πιο εντατικές τεχνικές παραγωγής στην Ευρώπη και, πιο πρόσφατα, η αυξημένη συγκέντρωση THC στα φυτά κάνναβης που καλλιεργούνται στο Μαρόκο. Ο αριθμός των αιτημάτων πρώτης εισαγωγής σε θεραπεία για χρήση κάνναβης αυξήθηκε από 45.000 σε 61.000 μεταξύ του 2006 και του 2013.

Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη τα ποσοστά ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών είναι σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή αυτή που κάνουν ενέσιμη χρήση εκτιμάται σε 2,91 εκατομμύρια, τα οποία είναι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) του παγκόσμιου ποσοστού. Περίπου το 40% του εκτιμώμενου παγκόσμιου αριθμού των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και ζουν με τον HIV βρίσκονται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ένα νέο θέμα που θίγει η Έκθεση, και αφορά κυρίως τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, είναι η υπερσυνταγογράφηση υπνωτικών φαρμάκων σε άτομα μεγάλης ηλικίας, όπως των βενζοδιαζεπινών, μιας κατηγορίας ουσιών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους. Η αϋπνία είναι συνηθισμένη σε αυτή την κατηγορία ασθενών, γεγονός που τους καθιστά ελκυστική ομάδα-στόχο για τους παρασκευαστές υπνωτικών χαπιών. Η αδικαιολόγητη και υπερβολική χρήση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη και έχει συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με την εκδήλωση άνοιας. Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να διασφαλίζουν ότι όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας ακολουθούν ορθές ιατρικές πρακτικές, όταν συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες.

Η σύνδεση των ναρκωτικών με το προσφυγικό

Κάτι που μπορεί να έχει άμεση σχέση με τη «δική μας» μεταναστευτική κρίση είναι το παράδειγμα που έχουμε από την Ασία. Η έκθεση αναφέρει πως οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο όσον αφορά τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η δύσκολη και τραυματική κατάστασή τους, τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στον εθισμό και τη διακίνηση ουσιών. Οι πλημμελείς έλεγχοι των συνόρων και η αυξημένη μετακίνηση ανθρώπων κατά μήκος τους ευνοούν την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στις αγορές της περιοχής. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Σχολιάζοντας την Έκθεση, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ότι στη χώρα μας, με τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, τα υψηλότερα ευρωπαϊκά ποσοστά ανεργίας, τους νέους που στερούνται προοπτική, την αύξηση της φτώχιας, το κοινωνικό κράτος που συρρικνώνεται και το καθημερινό δράμα των προσφύγων, είναι προφανές ότι δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την εξάπλωση της χρήσης και της περιθωριοποίησης.

Δημοφιλή