ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/07/2018 07:17 EEST | Updated 24/07/2018 20:45 EEST

Κυβέρνηση: Έργο εμπρηστών οι πυρκαγιές. Ζήτησε (και περιπολεί) drone από τις ΗΠΑ

George Vitsaras / SOOC

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών (ενδεχομένως και ξένων) «βλέπει» η κυβέρνηση πίσω από τις 15 εστίες φωτιές που «ξεφύτρωσαν» ταυτόχρονα στην Αττική προκαλώντας τουλάχιστον 24 νεκρούς. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ μη επανδρωμένο αεροσκάφος που περιπολεί από το πρωί εντοπίζοντας ύποπτες κινήσεις! Οι δηλώσεις Τζανακόπουλου έγιναν στις 02:40 το πρωί έξω από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου συνεχίζεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων υπό τον Πρωθυπουργό.

 

Συγκεκριμένα ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε:

«Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε. Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα. Ο συνδυασμός των σφοδρών δυτικών ανέμων και των πολλαπλών παράλληλων μετώπων δημιούργησε μια πρωτοφανή σε έκταση και δυσκολία κατάσταση για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Είχαμε τρία παράλληλα μέτωπα περιμετρικά της Αττικής και πάνω από 15 εστίες πυρκαγιάς που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργώντας έναν πρωτοφανή και σχεδόν ανυπέρβλητο κλοιό.

Από τη πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα έσπευσε το σύνολο των πτητικών δυνάμεων, 7 καναντέρ και 10 ελικόπτερα, καθώς και πάνω από 300 πυροσβεστικά οχήματα.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις:

Το πύρινο μέτωπο στο Νέο Βουτζά εξελίχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε καταστροφική πυρκαγιά, καθώς η ταχύτητα του ανέμου έφθασε ακόμη και τα 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τη Λεωφόρο Μαραθώνος με κατεύθυνση προς τη παραλία στο Μάτι.

Εκεί δυστυχώς είχαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών αλλά δυστυχώς και νεκρών, από πολίτες που δε πρόλαβαν να απομακρυνθούν και εγκλωβίσθηκαν στα σπίτια ή στα οχήματά τους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά.

Η διαδικασία της έρευνας και της καταγραφής συνεχίζεται και η σχετική ενημέρωση θα είναι συνεχής.

Τούτη την ώρα πέρα από τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλο σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης στις Ανατολικές ακτές της Αττικής με συντονισμένη προσπάθεια απεγκλωβισμού πολιτών από 9 σκάφη του Λιμενικού, 2 του Πολεμικού Ναυτικού, μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό, καθώς και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη υπό τις οδηγίες του λιμενικού σώματος.

Ταυτόχρονα ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή συμβάλλοντας στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Όλα τα σκάφη μεταφέρουν πολίτες από τις ακτές στο λιμάνι της Ραφήνας, από όπου επιβιβάζονται σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία που έχει διαθέσει η Ένωση ξενοδόχων καθώς και σε διαθέσιμους χώρους των ενόπλων δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή ο συντονισμός των επιχειρήσεων γίνεται από το Κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, όπου βρίσκεται επικεφαλής ομάδας υπουργών ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και από το Ειδικό κέντρο επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται ο Υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των Ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το ΚΕΠΙΧ του Λιμενικού υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός βρίσκεται επί τόπου στο Λιμάνι της Ραφήνας.

Αύριο με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροσβεστικού σώματος, ενώ σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο.

Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα, που έλαβε χώρα σήμερα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι αύριο θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.

Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε.
Μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί».