Κυβερνητικός αξιωματούχος στη HuffPost: Καμία συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020

Κυβερνητικός αξιωματούχος στη HuffPost: Καμία συζήτηση για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020
Eurokinissi

«Στο τραπέζι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία συζήτηση σχετικά με το χρόνο εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για το 2019 και το 2020». Αυτό αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος στη HuffPost Greece επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή πληροφορίες οι οποίες θέλουν το ΔΝΤ να πιέζει για την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων για την περικοπή του αφορολόγητου.

Οι αναφορές του Έλληνα αξιωματούχου σχετικά με τις πιέσεις του ΔΝΤ συμπίπτουν απόλυτα με τις πληροφορίες από την πλευρά της Κομισιόν οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι τέτοιο θέμα μεταξύ των θεσμών συζητήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και από τότε δεν έχει γίνει καμία διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση παρακολουθεί την εσωτερική διαμάχη που υπάρχει μεταξύ των θεσμών σχετικά με το πλαίσιο που θα αποφασιστεί για την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Για ακόμα μια φορά χθες η Κομισιόν έσπευσε μέσω αξιωματούχου ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή με την «Τρόικα», να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να μην υπάρξει συμφωνία για νέο πρόγραμμα μετά τη λήξη του υφιστάμενου μνημονίου.

Τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να έχει ακόμα ένα μνημόνιο ή μια προληπτική γραμμή στήριξης καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις. Από την πλευρά των ευρωπαϊκών κρατών, η συζήτηση στα εθνικά κοινοβούλια για την έγκριση ενός ακόμα ελληνικού μνημονίου θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αναφορικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών οργάνων να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση.

Ταυτόχρονα, η έγκριση ενός νέου προγράμματος το οποίο θα συνοδεύεται από μια σειρά νέων δεσμεύσεων θα αποδυναμώσει την ισχύ του αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο ετοιμάζει η Αθήνα. Ο σχεδιασμός του γίνεται σε πλήρη συμφωνία με την Κομισιόν προκειμένου το μνημόνιο να αντικατασταθεί με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και στην πράξη αλλά και σε συμβολικό επίπεδο.

Η εποπτεία βέβαια θα παραμείνει και θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3-5 χρόνια. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, θα υπάρξουν «προσαρμογές» στις ελληνικές ανάγκες προκειμένου με ενισχυμένη εποπτεία να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Και σε πολιτικό επίπεδο όμως, οι επερχόμενες ευρωεκλογές το 2019 «καίνε» το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης συνοδευόμενη με ειδικούς για την Ελλάδα κανόνες εποπτείας. Τα σχέδια της Κομισιόν με υποστηρικτή την Γαλλία περιλαμβάνουν το σενάριο της επιστροφής της Ευρώπης στην ανάπτυξη μακριά από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, σχέδια που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας και αυστηρής (ειδικής) εποπτείας για την Ελλάδα.

Πέρα βέβαια από την πολιτική στόχευση υπάρχουν και οι πρακτικοί λόγοι όπως είναι η υλοποίηση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, τα οποία όπως έχουν πει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξη (ESM) θα χρηματοδοτηθούν από τα αδιάθετα κεφάλαια του δανείου για το τρίτο μνημόνιο. Σε περίπτωση όμως που συναφθεί μια ακόμα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα αυτά τα κεφάλαια θα χαθούν και θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια μια νέα χρηματοδότηση.

Ο χρόνος των αποφάσεων

Όσο πλησιάζει ο Απρίλιος όλες οι πλευρές ανεβάζουν στροφές καθώς γνωρίζουν ότι πολλά θα κριθούν κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαήμερου του Απριλίου, όταν όλοι οι πρωταγωνιστές θα βρεθούν από τις 20 έως τις 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και μερικές ημέρες αργότερα στη Σόφια στις 27 Απριλίου για τη διεξαγωγή του Eurogroup. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει αποφάσεις πριν τον Ιούνιο. Όπως όλες τις προηγούμενες φορές, έτσι και αυτή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ θα εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια πριν παρουσιάσουν το σχέδιο για την επόμενη μετά το Μνημόνιο μέρα.

Πάντως μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων και ειδικά μετά την δημιουργία νέας κυβέρνησης στην Γερμανία θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες με αφορμή τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημοφιλή