Κι όμως η Σκωτία έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο εάν ποτέ εντοπιστεί ζωντανό το τέρας του Λοχ Νες

Το Τέρας του Λοχ Νες ή αλλιώς η «Νέσι» (το «χαϊδευτικό» του πλάσματος εκ του ονόματος της λίμνης Νες, όπου υποτίθεται ότι κολυμπά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια) αποτελεί ένα θρυλούμενο θαλάσσιο ερπετό που κανείς δεν έχει αποδεδειγμένα δει αλλά αναφέρεται επίμονα στην τοπική παράδοση της Σκωτίας από τον 6ο αιώνα.

Αν και αποδείξεις λοιπόν, για την υπάρξή του δεν υπάρχουν στη Σκωτία φαίνεται πως είναι πιστοί στο moto «έσω έτοιμοι» αλλά και πως οι ντόπιοι έχουν άφθονο χιούμορ. Έτσι, όπως γράφει το BBC, οι αρχές έχουν έτοιμο προς εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο σε περίπτωση που μια μέρα αποδειχθεί πως η «Νέσι» πράγματι υπάρχει και κάποια στιγμή αιχμαλωτιστεί.

Συγκεκριμένα το ίδρυμα για την Σκωτσέζικη Φυσική Κληρονομιά κατάρτισε ένα πρωτόκολλο (εν μέρει σοβαρό ενώ μέρει εν είδη αστείου) από το 2001, σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο πραγματοποιηθεί. Και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ.

Έτσι προβλέπονται συγκεκριμένα βήματα-μέτρα σε περίπτωση που το «τέρας» εντοπιστεί ζωντανό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχές εφόσον εντοπίσουν και αρχικά περιορίσουν το πλάσμα, θα προχωρήσουν στην λήψη γενετικού υλικού προς ανάλυση και ακολούθως θα αφεθεί και πάλι ελεύθερο στη λίμνη Νες. Βασικό μέλημα μάλιστα του ιδρύματος είναι να μην διαταραχθούν οι συνήθειες του. Εξάλλου εάν γίνει πράγματι μια τέτοια ανακάλυψη, θα μιλάμε για τον εντοπισμός ενός εξαιρετικά σπάνιου είδους – αν όχι μοναδικού στον πλανήτη- και έτσι η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διατήρησή του στη ζωή είναι επιβεβλημένη.

Επίσης η τοπική κοινωνία θα ενημερωθεί για την ανακάλυψη προκειμένου να συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην τήρηση των μέτρων για την προστασία του πλάσματος.

Όπως αναφέρει ο Nick Halfhide εκ μέρους του ιδρύματος: «Εκείνη την περίοδο (2001) υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα στη λίμνη. Έτσι και σε σοβαρό επίπεδο αλλά και για να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις καταργήσαμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τη Νέσι εάν και εφόσον εντοπιστεί κάποτε».

Η Νέσι, ηλικίας 1.500 ετών (τουλάχιστον)

Η άτυπη μασκότ της Σκωτίας αποτελεί αντικείμενο είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τουριστών από όλο τον κόσμο, επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και φυσικά συνωμοσιολόγων.

Σε συνέντευξή της στο Good Morning της ITV, η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νικολα Στέρτζον είχε δηλώσει χαμογελώντας πως πιστεύει στην ύπαρξη του Τέρατος του Λοχ Νες. Γιατί «όπως γνωρίζουν όλοι στη Σκωτία, η Νέσι φυσικά και υπάρχει».

Κατά μέσο όρο κάθε χρόνο καταγράφονται περί τις 10 αναφορές για εμφανίσεις της Νέσι η ύπαρξη της οποία πηγαίνει πίσω περί τα 1.500 χρόνια όταν ένας Ιρλανδός ιεραπόστολος που στη συνέχεια αγιοποιήθηκε (St. Columba) φέρεται να αντίκρισε το Τέρας.

Μεταξύ των πιο σύγχρονων αναφορών ξεχωρίζει αυτή του 1932. Πρόκειται για μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier. Σύμφωνα με αυτή ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη ένα άγνωστο είδος ζώου. Ωστόσο οι περιγραφές τους κρίθηκε πως ήταν κάπως υπερβολικές.

Ακολούθησαν διάφορες «μαρτυρίες» και αναφορές ατόμων που υποστήριζαν πως είχαν δει τη Νέσι και σύμφωνα με αυτές έχει μήκος 6 έως 124 πόδια.

Επίσης το 1934 εμφανίστηκε μια φωογραφία της Νέσι, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού», δημιούργημα του γυναικολόγου Ρόμπερτ Γουίλσον, που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται να έχει έναν πολύ μακρύ μακρύ λαιμό, μικρό κεφάλι και να μοιάζει με πλησιόσαυρο. Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της φωτογραφίας η οποία επισήμως αποδείχθηκε 1995 από μια ομάδα ερευνητών.

Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ στάθηκε αδύνατο να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της Νέσι.

Πηγή: BBC