Κίεβο: Συμπλοκές και εντάσεις στο μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων

Καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας κατηγορείται για δεσμούς με τη Ρωσία και αντιστέκεται στην έξωση των αρχών.
NurPhoto via Getty Images

Συμπλοκές και εντάσεις ξέσπασαν έξω από μοναστήρι της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου την Πέμπτη, καθώς κληρικοί και πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας που η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει δεσμούς με το Πατριαρχείο της Μόσχας αψήφησε την εντολή έξωσης.

Οι εντάσεις σχετικά με την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) στο μοναστήρι της Λαύρας, ηλικίας 980 ετών, έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Το Κίεβο κατηγορεί την UOC ότι διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το UOC λέει ότι διέρρηξε όλους τους δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία τον Μάιο του 2022.

Ώρες αφότου παρήλθε η προθεσμία για να εγκαταλείψουν το μοναστήρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μέλη του UOC αρνήθηκαν την είσοδο σε εκπροσώπους μιας κυβερνητικής επιτροπής που ήθελαν να επιθεωρήσουν κτίρια στο εκτεταμένο συγκρότημα της μονής.

Λίγο αργότερα, ξέσπασαν συμπλοκές κατά τις οποίες ένας δημοσιογράφος του Reuters χτυπήθηκε και σπρώχτηκε από έναν άγνωστο άνδρα και μια άλλη δημοσιογράφος απομακρύνθηκε από έναν κληρικό καθώς προσπαθούσε να τον πλησιάσει.

Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού Oλεξάντρ Tκατσένκο καταδίκασε αργότερα τη «βίαιη» μεταχείριση των μελών της επιτροπής. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και ότι οι προσπάθειες για επιθεώρηση των κτιρίων θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Η UOC είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουκρανίας, αν και οι περισσότεροι Ουκρανοί Ορθόδοξοι πιστοί ανήκουν σε έναν ξεχωριστό κλάδο της πίστης, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια ενώνοντας παραρτήματα ανεξάρτητα από την εξουσία της Μόσχας.

Η Ρωσία καταδίκασε την έξωση της Μονής.

«Τέτοιες ενέργειες βυθίζουν όλο και περισσότερο την Ουκρανία στον Μεσαίωνα με τη χειρότερη έννοια της λέξης», έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εφαρμογή Telegram.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ενός ουκρανικού κρατικού φορέα που είναι υπεύθυνος για το μοναστήρι νωρίτερα αυτό το μήνα είπε ότι συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη συμφωνία μίσθωσης της UOC στο μοναστήρι.

Η κυβέρνηση λέει ότι το UOC παραβίασε τους όρους της μίσθωσης και κατασκεύασε παράνομα κτίρια στο μοναστήρι. Το UOC το αρνείται.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα