Κιλίς: Η τουρκική πόλη που χαρίζει σε όλα τα παιδιά ένα ποδήλατο (υπό 3 όρους)

Πρωτοπορεί το Κίλις, με βήματα που πρέπει να υιοθετήσουν και άλλες πόλεις.
Dejan_Dundjerski via Getty Images

Η μικρή τουρκική πόλη, Κιλίς, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σκοπεύει να αυξήσει ραγδαία τον αριθμό των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους και ήδη έχει κάνει σημαντικά -πιθανώς και πρωτοποριακά- βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι η κατασκευή πολλών ποδηλατοδρόμων, αλλά αυτή είναι μια γνωστή πρόταση και δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ρηξικέλευθη. Το άλλο βήμα είναι ότι ο δήμος χαρίζει χιλιάδες ποδήλατα στα παιδιά της πόλης. Μιας πόλης, της οποίας ο πληθυσμός των 260.000 κατοίκων αποτελείται κατά πολύ από πρόσφυγες από τη Συρία.

Ο δήμαρχος, Χασάν Καρά, θέλει να θεωρείται το Κίλις μία πόλη που άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε μια σειρά έργων υποδομής με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τόπου. Ίσως το πιο ασυνήθιστο από τα σχέδια του, είναι αυτό που δίνει χιλιάδες δωρεάν ποδήλατα στα παιδιά της πόλης.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε διανείμει περισσότερα από 4.000 ποδήλατα και ο στόχος μας είναι να δώσουμε τουλάχιστον 15.000» εξηγεί ο Καρά στον Guardian. «Τώρα, βλέπουμε τα παιδιά να πηγαίνουν και να έρχονται από το σχολείο με τα ποδήλατά τους».

Για να αποκτήσουν ένα ποδήλατο, τα παιδιά πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: πρέπει να πείσουν έναν καπνιστή να κόψει το κάπνισμα, να έχουν καλούς βαθμούς στο σχολείο και να υποσχεθούν ότι θα κάνουν ποδήλατο μια ώρα την ημέρα.

Εκτός από το πρόγραμμα ποδηλάτων για παιδιά, στο Κίλις έχει φτιαχτεί ένας ποδηλατόδρομος τεσσάρων χιλιομέτρων, ο οποίος είναι γεμάτος με φυτά και λουλούδια και σκοπός του δημάρχου είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 20 χιλιομέτρων σε όλη την πόλη.

Τα αρχικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τα ποδήλατα προήλθαν από τον δήμο και το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, αλλά δεν ήταν αρκετά για να ολοκληρωθεί το έργο, οπότε ο Κάρα καλεί τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια.

«Υποστηρίξτε μας και ας κάνουμε το Κίλις μια μοντέρνα πόλη, μια πόλη με ποδήλατα, με υγιεινό τρόπο ζωής και μια κουλτούρα συνύπαρξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, μην κρύβοντας ότι στόχος του είναι να μοιάσει στην Ολλανδία.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή